Hoppa till huvudinnehåll
Artikel från Socialdepartementet

Ministrar från Sverige och Ukraina besökte rehabiliteringscenter

Publicerad

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson och Ukrainas socialminister Oksana Ivanivna Zholnovych besökte Aleris Rehab Station, ett nationellt och internationellt rehabiliteringscenter som bland annat har vårdat patienter från Ukraina. Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 har Sverige bidragit med motsvarande över 4,6 miljarder kronor till humanitärt och civilt stöd.

  • Porträtt av Ukrainas socialminister Oksana Ivanivna Zholnovych och sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson. De står utomhus.

    Ukrainas socialminister Oksana Ivanivna Zholnovych besökte tillsammans med sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson ett rehabiliteringscentrum i Solna.

    Foto: Joel Apelthun/Regeringskansliet

  • I förgrunden en man i rullstol. Han pratar med ministrarna som står i bakgrunden.

    Under besöket fick ministrarna en genomgång av verksamheten på Aleris Rehab Station, som bland annat tagit emot 22 traumapatienter från Ukraina under 2022

    Foto: Joel Apelthun/Regeringskansliet

– I Sveriges och EU:s stöd till Ukraina ingår också att ta emot patienter som skadats i kriget. Det är en viktig insats att personer med till exempel ryggmärgsskador eller ortopediska skador får möjlighet till rehabilitering för att kunna bibehålla egenmakt och livstillfredsställelse, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson.

Besöket på rehabiliteringscentret gjordes i samband med den ukrainska socialminister Oksana Zholnovychs besök i Sverige. Under besöket fick ministrarna en genomgång av verksamheten, som bland annat tagit emot 22 traumapatienter från Ukraina under 2022. Under besöket diskuterades också regeringens vårdpolitiska satsningar om statlig styrning av vården, en nationell vårdförmedling och hälso- och sjukvårdens kompetensförsörjning.

Humanitärt och civilt stöd till Ukraina

Sverige ger sedan många år ett omfattande bistånd till Ukraina, både när det gäller reforminriktat utvecklingssamarbete och humanitärt stöd. Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022 har Sverige bidragit med motsvarande över 4,6 miljarder kronor till humanitärt och civilt stöd (24 mars 2023). Det handlar bland annat om ökat bistånd genom stöd till humanitära organisationer, stöd för att främja kvinnors och flickors möjligheter och rättigheter, civil krishantering i form av donationer av till exempel sjukvårdsmateriel, brandskydd, generatorer och tält. Sverige bidrar också med stöd till Ukrainas reformarbete och återuppbyggnad.

Läs mer om Sveriges humanitära och civila stöd till Ukraina

Högnivåmöte om skydd av barn: EU-stöd för återuppbyggnad och reform av Ukrainas barnskyddssystem

Socialminister Oksana Ivanivna Zholnovych är i Sverige för att delta i det svenska ordförandeskapets högnivåmöte om skydd av barn och EU-stöd för återuppbyggnad och reform av Ukrainas barnskyddssystem. Mötet ger tillfälle att utbyta god praxis och lärdomar kring hur man kan hantera att det finns ett ökat tryck på stöd och grundläggande tjänster som rör barns säkerhet, rehabilitering och framtida möjligheter i livet. Diskussionerna kommer bland annat att handla om stöd till återuppbyggnaden av Ukraina när det gäller inkluderande, integrerade och motståndskraftiga barnskyddssystem.

Laddar...