EU-strategi om brottsoffers rättigheter 2019/20:FPM58
Publicerad
Faktapromemoria gällande meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén – EU-strategi om brottsoffers rättigheter (2020-2025).
Ladda ner:
I meddelandet presenterar kommissionen en EU-strategi för brottsoffers rättigheter. Strategin kommer att vara ett ramverk för kommissionens arbete under perioden 2020–2025 och i den uppmanas även andra aktörer, bland annat medlemsstaterna och civilsamhället, att vidta åtgärder. Den uppmärksammar särskilt offren för könsrelaterat våld och deras särskilda behov. Det huvudsakliga syftet med strategin är att ytterligare stärka brottsoffers rättigheter och tillgång till information och det stöd som de kan vara i behov av, oavsett var i EU ett brott begås.
Trots de framsteg som gjorts på området anser kommissionen att brottsoffer i EU fortfarande inte kan utöva sina rättigheter fullt ut. Det första steget för att åtgärda detta består enligt kommissionen i att bättre tillämpa EU:s befintliga regler om brottsoffers rättigheter i praktiken. Kommissionen kommer därför att fokusera på att säkerställa att EU-reglerna genomförs på ett korrekt sätt och vid behov föreslå att EU:s regler om brottsoffers rättigheter stärks ytterligare.
Den strategi som föreslås har fokus på två målsättningar, dels att stärka den som utsätts för brott, dels att stärka samarbetet på alla nivåer för brottsoffers rättigheter. Vidare lyfter strategin fram flera grupper som kan ha behov av särskilda åtgärder, t.ex. kvinnor som utsatts för våld av en närstående, barn, personer med funktionsnedsättning, offer för terrorism, offer för människohandel och de som utsätts för hatbrott på grund av sin etniska eller religiösa tillhörighet eller sexuella läggning eller könsidentitet. Slutligen uppmanar strategin till förstärkt internationellt samarbete i dessa frågor.
Regeringen välkomnar kommissionens strategi. Det är angeläget att kontinuerligt arbeta för att vidareutveckla arbetet i syfte att stärka brottsoffers rättigheter i EU och förbättra samarbetet mellan berörda aktörer. Det är positivt att kommissionen fokuserar på att stärka brottsoffers rättigheter genom att i första hand se till att redan antagna instrument genomförs och tillämpas fullt ut inom EU.
Beskrivning av stegen i lagstiftningskedjan
En stor del av svensk lagstiftning utgår från gemensam EU-lagstiftning. På regeringen.se kan du följa de olika stegen när förhandling om EU-lagstiftning startas, förankras, beslutas om och slutligen genomförs i Sverige.