Ny Europolförordning 2020/21:FPM62
Publicerad
Faktapromemoria gällande förslag till Europaparlamentets och rådet förordning om tillägg till förordning (EU) 2016/794 beträffande Europols samarbete med privata aktörer, Europols hantering av persondata som stöd vid brottsutredningar och Europols roll i forskning och innovation. COM (2020) 796 slutlig Faktapromemoria gällande förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om tillägg till Förordning (EU) 2018/1862 om inrättande, drift och användning av Schengens informationssystem (SIS) på området polissamarbete och straffrättsligt samarbete avseende införande av registreringar av Europol. COM (2020) 791 slutlig
Ladda ner:
Kommissionens förslag till ändring av Europolförordningen (EU) 2016/794 avser främst Europols samarbete med privata aktörer, t.ex. internetoperatörer och banker, Europols hantering av stora datamängder, s.k. Big Data, vid stöd i brottsutredningar samt Europols roll vid forskning och innovation. Förslaget omfattar också en rad andra justeringar, bland annat vad gäller Europols samarbete med tredje länder, möjlighet till införande av personuppgifter i Schengens Informationssystem (SIS), samarbete med Europeiska åklagarmyndigheten (EPPO), förstärkt dataskyddsregelverk och förstärkt parlamentarisk slutlig
Faktapromemoria om att ge Europol rätt att föra in registreringar i SIS (KOM (2020) 791 Slutlig) är ett tilläggsförslag till SIS-förordningen om polissamarbete. I tilläggsförslaget anges de närmare villkoren för registreringar samt aktuella följdändringar i SIS-förordningen.
Regeringen är generellt positiv till Europolförslaget, främst de delar som förbättrar Europols effektivitet till nytta för medlemsstaternas brottsbekämpande myndigheter. Europols nuvarande kärnuppgift, att ge stöd till de brottsbekämpande myndigheterna, måste även i fortsättningen vara huvudfokus. Regeringen anser vissa delar i förslaget, bland annat hur Europols rätt att föra in registreringar i SIS har utformats, behöver diskuteras vidare inom ramen för förhandlingarna.
Beskrivning av stegen i lagstiftningskedjan
En stor del av svensk lagstiftning utgår från gemensam EU-lagstiftning. På regeringen.se kan du följa de olika stegen när förhandling om EU-lagstiftning startas, förankras, beslutas om och slutligen genomförs i Sverige.