Isabella Lövin har entledigats, miljö- och klimatminister samt vice statsminister

-

Minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister

-

Biståndsminister

-

Ann Linde har bytt ansvarsområde, från den 10 september 2019 är hon utrikesminister.

Utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor

-

EU- och handelsminister

-

Margot Wallström har entledigats, utrikesminister

-

Innehållet publicerades under perioden

-
Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Stockholm Forum on Gender Equality samlar toppnamn från över 100 länder

Publicerad

Den prisbelönta författaren Chimamanda Ngozi Adichie, UN Women-chefen Phumzile Mlambo-Ngcuka, UNDP-chefen Achim Steiner och människorättsjuristen Colin Gonsalves är några av de 500 jämställdhetsaktörer som deltar i den globala jämställdhetskonferensen Stockholm Forum on Gender Equality den 15-17 april. Konferensen handlar om att stärka kvinnors och flickors rättigheter, representation och tillgång till resurser.

Stockholm Forum on Gender Equality samlar drygt 500 deltagare från över 100 länder, från gräsrots- till ministernivå. Bland dessa ingår politiker, liksom företrädare för akademi, näringsliv och civilsamhälle. Även företrädare för internationella organisationer deltar, inklusive chefer för flera FN-organ, kommissionärer från EU och Afrikanska unionen och Internationella brottmålsdomstolens chefsåklagare. Konferensen syftar till att mobilisera arbetet för global jämställdhet genom alliansbyggande och utbyte av metoder och resultat.

Stockholm Forum on Gender Equality arrangeras av Utrikesdepartementet och Svenska institutet, i samarbete med Sida och Folke Bernadotteakademin (FBA). Från regeringen deltar utrikesminister Margot Wallström, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat och vice statsminister Isabella Lövin, EU- och handelsminister Ann Linde och barn-, äldre- och jämställdhetsminister Lena Hallengren. Ministrarna kommer bland annat att dela med sig av erfarenheter från arbetet med regeringens feministiska utrikespolitik.

Programmet har utformats i samarbete med en rad svenska och internationella jämställdhetsaktörer och rymmer en stor bredd av ämnen. Till exempel diskuteras metoder för att öka kvinnors och flickors deltagande i fredsprocesser, jämställdhetsarbetets betydelse för genomförande av Agenda 2030, hur vi ska säkra kvinnors och flickors rätt att bestämma över sin egen kropp och hur olika aktörer kan bana väg för kvinnors ekonomiska egenmakt. Deltagarna kommer också att få höra initierade vittnesmål från Colombia om arbetet med det som ibland kallas världens mest jämställda fredsavtal, och kunna föra interaktiva diskussioner om hot och hat mot kvinnor på internet.

www.genderequalworld.com finns programmet i sin helhet, detaljerad pressinformation och information om ackreditering.

Kontaktperson på Svenska institutet:

Ulrika Horn af Rantzien
ulrika.hornafrantzien@si.se
+4684537889
+46733368933

Deltagare

Ett stort antal internationella profiler kommer att delta i konferensen, bland andra:

Chimamanda Ngozi Adichie är mångfaldigt prisbelönad författare från Nigeria. Har rönt stor internationell uppmärksamhet med sin bok Alla borde vara feminister (2014), baserad på TED-föredraget med samma namn. Hon är även känd för romanerna En halv gul sol (2006) och Americanah (2013).

Phumzile Mlambo-Ngcuka är chef för UN Women och var den första kvinnan på posten som Sydafrikas vicepresident 2005–2008. Hon är en mångårig försvarare av kvinnors rättigheter och aktiv i flera organisationer som ägnar sig åt utbildning, kvinnors egenmakt och jämställdhet.

Colin Gonsalves är en av de främsta människorättsjuristerna i sin generation och mottog förra årets Right Livelihood-pris. Han är senior advokat vid Indiens högsta domstol och grundare av Human Rights Law Network (HRLN), ett nationellt indiskt nätverk av jurister som driver rättsprocesser i allmänhetens intresse. Mest känd är han för att ha drivit det så kallade Right to Food-fallet, världens största grupptalan som innebar att 300 miljoner människor fick rätt till nödlivsmedel.

Achim Steiner är chef för UNDP. I närmare tre decennier har han varit en respekterad global ledare i frågor som rör hållbar utveckling, internationellt samarbete och global diplomati. Han är en stark förespråkare för Agenda 2030 och anser att världens länder behöver samarbeta på ett nytt sätt för att kunna nå hela vägen och implementera de globala utvecklingsmålen till år 2030. Innan Achim Steiner tillträdde sin tjänst på UNDP hade han många positioner inom FN, NGO:er och högnivåorganisationer med fokus på public policy.

Presskontakt

UD:s presstjänst
Telefon 08-405 50 10
e-post till UD:s presstjänst
Katarina Hellström
Politiskt sakkunnig hos minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat Isabella Lövin
Telefon 08-405 10 00
Mobil 070-542 14 28
e-post till Katarina Hellström
Darina Agha
Pressekreterare hos EU- och handelsminister Ann Linde
Telefon (växel) 08-405 10 00