Pressmeddelande från Finansdepartementet

Ny skattesänkning för personer över 65 år vid årsskiftet

Publicerad

Sedan 2018 är skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer borta för inkomster upp till ca 17 000 kronor i månaden. I en promemoria som Finansdepartementet skickar på remiss i dag föreslås en ny skattesänkning för personer över 65 år från 1 januari 2020. För en person med en inkomst på 21 000 kronor i månaden innebär det ungefär 2 500 kronor i lägre skatt per år. Förslaget är en del av budgetsamarbetet mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

- Detta steg hade varit det sista för att sluta skatteklyftan en gång för alla, om det inte hade varit för M/KD-budgeten. Återigen behandlades pensionärer och löntagare olika. Det innebär att arbetet med att få bort den orättvisa pensionärsskatten fortsätter och nu remitterar vi detta steg. Människor som arbetat och bidragit ett helt liv ska inte beskattas hårdare än löntagare, säger finansminister Magdalena Andersson.

I promemorian föreslås att skatten sänks för personer över 65 år med inkomster över ca 17 000 kronor per månad. Sänkningen görs genom att förstärka det så kallade förhöjda grundavdraget. För en person med en inkomst på ca 21 000 kronor i månaden och en genomsnittlig kommunalskattesats innebär det ungefär 2 500 kronor i lägre skatt per år.

- Pension är uppskjuten lön. Pensionärsskatten är ett feltänk från början och vi är fast beslutna om att den ska bort, säger Magdalena Andersson.

Den offentligfinansiella effekten av förslaget är 4,33 miljarder kronor. Med anledning av det sjätte jobbskatteavdrag som genomfördes 1 januari 2019 kvarstår ca 3 miljarder i skillnad i skatt mellan löntagare och pensionärer.

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2020.

Presskontakt

Per Strängberg
Pressekreterare hos finansminister Magdalena Andersson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Isabel Lundin
Pressekreterare hos finansminister Magdalena Andersson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-296 46 38‬
e-post till Isabel Lundin