Innehållet publicerades under perioden

-
Pressmeddelande från Statsrådsberedningen

Statsministern i samtal med Irans president

Publicerad

Under söndagskvällen talade statsminister Stefan Löfven med Irans president Hassan Rouhani.

Statsministern framförde Sveriges fördömande av nedskjutningen av passagerarplanet PS 752. Han underströk att de drabbades anhöriga har rätt att skyndsamt få ansvaret för nedskjutningen klargjort, och att Iran måste ta fullt ansvar även i relation till de drabbade. President Rouhani lovade att iranska myndigheter skulle samarbeta till fullo.

”Irans erkännande ger förutsättningar för den grundliga och transparenta utredning som måste klargöra alla omständigheter kring nedskjutningen. Den nationella expertis som Sverige och övriga drabbade länder har rätt att bidra med måste beredas fullständig insyn i utredningen” konstaterade statsminister Löfven. Statsministern betonade även de drabbade ländernas nära samarbete.

Stefan Löfven uttryckte vidare sin djupa oro över den iranska missilattacken tidigare i veckan, som även riktades mot internationell närvaro i Irak som Sverige är en del av, och konstaterade att varje attack mot internationell trupp måste fördömas. Statsministern manade Iran till återhållsamhet och konkreta steg för att minska spänningarna i regionen, och betonade den roll som EU kunde spela för att stödja avspänning, regional dialog och politiska lösningar.

Presskontakt

Gösta Brunnander
Pressekreterare hos statsminister Stefan Löfven
Telefon (växel) 08-405 10 00