Pressmeddelande från Socialdepartementet

Tillfälligt slopat krav på läkarintyg under sjuklöneperioden

Publicerad

Idag remitterar regeringen ett förslag om att tillfälligt slopa kravet på läkarintyg under sjuklöneperioden. Det slopade kravet på läkarintyg planeras att ingå i den extra ändringsbudget som lämnas till riksdagen i januari 2022.

Förslaget är särskilt viktigt för att minska belastningen på vården och för att begränsa smittspridningen. Det slopade kravet på läkarintyg föreslås träda i kraft den 7 februari, men tillämpas för tid från och med den 19 januari, och gälla till och med den 31 mars 2022.

De tillfälliga reglerna innebär att en person inte behöver styrka sin sjukfrånvaro med ett läkarintyg under de 14 första sjukdagarna för att kunna få sjuklön eller sjukpenning, jämfört med de vanliga reglerna då läkarintyg ska lämnas från och med åttonde sjukdagen.

Presskontakt

Håkan Gestrin
T.f. pressekreterare hos socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi
Mobil 073-0382042
e-post till Håkan Gestrin