Pressmeddelande från Socialdepartementet

Förslag till stärkt försäkringsskydd i arbetsskadeförsäkringen

Publicerad

Regeringen vill stärka försäkringsskyddet för personer som har smittas av en samhällsfarlig sjukdom i sitt arbete. Förslaget som nu remitteras innebär att den som i sitt arbete smittas av en sjukdom som är klassad som samhällsfarlig enligt smittskyddslagen ska omfattas av arbetsskadeförsäkringen, oavsett vilket arbete man utfört och vid vilken arbetsplats.

- Den som skadar sig i sitt arbete ska kunna lita på att det finns en arbetsskadeförsäkring som ger ekonomisk trygghet. Nu tar vi ytterligare steg för att stärka skyddet, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.

Covid-19 har belyst hur en samhällsfarlig sjukdom kan påverka arbetslivet. I en sådan situation anser regeringen att alla som utsätts för en samhällsfarlig smitta som covid-19 i arbetsmiljön bör omfattas av arbetsskadeförsäkringen, oavsett yrke eller arbetsuppgift.

Förslaget som nu remitteras innebär att den som i sitt arbete smittas av en sjukdom som är klassad som samhällsfarlig enligt smittskyddslagen ska omfattas av arbetsskadeförsäkringen, oavsett vilket arbete man utfört och vid vilken arbetsplats.

I promemorian föreslås att förordningsändringen ska gälla retroaktivt. Det innebär att även den som tidigare under pandemin har smittats med covid-19 i sitt arbete och som fått ett långvarigt inkomstbortfall på grund av det omfattas av skyddet från arbetsskadeförsäkringen.

Presskontakt

Tobias Eke Vestergren
T.f. pressekreterare hos socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi
Telefon 073-0422184
e-post till Tobias Eke Vestergren