Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Utrikesminister Tobias Billström träffar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev tillsammans med nordiska och baltiska kollegor

Publicerad

Utrikesminister Tobias Billström besöker i dag Ukrainas huvudstad tillsammans med sex andra utrikesministrar från Norden och Baltikum. I Kiev träffar de Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, premiärminister Denys Sjmyhal, vice premiärminister Olha Stefanisjyna och utrikesminister Dmytro Kuleba bland andra.

 • Utrikesminister Tobias Billström besökte Kiev den 28 november 2022

  Den 28 november besökte utrikesminister Tobias Billström Ukrainas huvudstad tillsammans med sex andra utrikesministrar från Norden och Baltikum och träffade bland andra Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba.

  Foto: Ukrainas regering

 • De nordiska och baltiska utrikesministrarna i möte med Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba

  Två av den svenska regeringens viktigaste utrikespolitiska prioriteringar är fortsatt stöd till Ukraina, och ett närmare nordisk-baltiskt samarbete.

  Foto: Ukrainas regering

 • Utrikesminister Tobias Billström skakar hand med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev

  Under dagen har de nordiska och baltiska utrikesministrarna haft möten med bland andra Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

  Foto: Kiur Kaasik, Delfi Meedia

– Dagens besök är en manifestation av vårt starka gemensamma nordisk-baltiska stöd till Ukraina, och reflekterar två av den svenska regeringens viktigaste utrikespolitiska prioriteringar: fortsatt stöd till Ukraina, och ett närmare nordisk-baltiskt samarbete, säger utrikesminister Tobias Billström.

Under dagen har de nordiska och baltiska utrikesministrarna haft möten med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, premiärminister Denys Sjmyhal, vice premiärminister Olha Stefanisjyna och utrikesminister Dmytro Kuleba bland andra. Delegationen har även besökt en av de platser i Kiev som förstörts i de ryska missilangreppen mot staden. Ministrarna har också gemensamt högtidlighållit minnet av de miljontals offren i den av Sovjetregimen framkallade svältkatastrofen Holodomor 1932-1933.  

–  Jag har förmedlat Sveriges ambition om fortsatt starkt stöd till Ukraina. Här talar Sveriges senaste rekordstora vinterpaket till Ukraina och Moldavien sitt tydliga språk. Paketet innehåller militärt stöd för runt tre miljarder kronor, bland annat ett kvalificerat vapensystem för luftförsvar vilket Ukraina starkt efterfrågar, och akut stöd till både Ukraina och Moldavien inför vintern, bland annat på energiområdet, för ytterligare 720 miljoner kronor.

– Jag har även förmedlat Sveriges stöd till fortsatta sanktioner mot Ryssland så länge aggressionen fortgår, och diskuterat prioriterade frågor inför Sveriges EU-ordförandeskap första halvåret 2023, säger utrikesminister Tobias Billström.

Sverige kommer även bidra med 100 miljoner kronor i stöd till det ukrainska initiativet Grain from Ukraine. Genom Grain from Ukraine avser Ukraina att donera 125 000 ton spannmål till humanitärt hjälpbehövande, i bland annat Jemen och Sudan.

I den nordisk-baltiska delegationen till Kiev ingår, utöver utrikesminister Tobias Billström, Estlands utrikesminister Urmas Reinsalu, Finlands utrikesminister Pekka Haavisto, Islands utrikesminister Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir, Lettlands utrikesminister Edgar Rinkēvičs, Litauens utrikesminister Gabrielius Landsbergis och Norges utrikesminister Anniken Huitfeldt.

Presskontakt

Anna Erhardt
Pressekreterare hos utrikesminister Tobias Billström
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-130 85 34
e-post till Anna Erhardt
Karl Opdal
Pressekreterare hos bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-128 48 03
e-post till Karl Opdal