Polisen får utökade befogenheter att bekämpa gränsöverskridande brottslighet
Publicerad
I går tog regeringen beslut om en proposition till riksdagen med förslag på utökade befogenheter för polisen i gränsnära områden. Syftet med förslagen är att ge polisen bättre förutsättningar att motverka olovlig vistelse i landet och bekämpa gränsöverskridande brottslighet.
Sverige har problem med både olovlig vistelse i landet och gränsöverskridande brottslighet. Eftersom behovet av att vidta åtgärder mot problemen är särskilt starkt vid gränsen, föreslår regeringen utökade befogenheter som ska gälla vid vissa flygplatser, hamnar och järnvägsstationer, vid broar till andra länder och vid gränsövergångsställen på allmänna vägar.
Genom befogenheterna får Polismyndigheten större möjligheter att göra inre utlänningskontroller, det vill säga att kontrollera utlänningars rätt att vara i landet, och att ingripa mot till exempel smuggling eller utförsel av stöldgods. Detta genom att lägre krav ställs för att få vidta kontrollerna i gränsnära områden jämfört med på andra platser i landet. Både polisen och tullen får också bättre möjligheter att bedriva kamerabevakning med teknik för automatisk igenkänning av registreringsnummer i gränsnära områden.
– I den omläggning av kriminalpolitiken som regeringen nu genomför har polisen en helt central roll. Det är viktigt att de har de förutsättningar som behövs för att bedriva sitt arbete, inte minst när det gäller att komma åt den gränsöverskridande brottsligheten. Förslagen som vi nu lämnar till riksdagen ger polisen möjligheter att med större kraft kunna ingripa mot till exempel smuggling och internationella stöldligor, säger justitieminister Gunnar Strömmer.
Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 augusti 2023.
Propositionen bygger på en överenskommelse mellan Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna.