Regeringen vill utreda hur civilplikten kan utökas till fler samhällsviktiga branscher och verksamheter

Publicerad

Regeringen avser i närtid tillsätta en utredning som ska titta på hur civilplikten kan utökas. Utredningen ska analysera civilplikten för alla samhällsviktiga sektorer och se över behovet av personalförsörjningen av det civila försvaret. Det meddelade statsminister Ulf Kristersson och ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin vid en pressträff under onsdagen i samband med ett besök vid Medelpads Räddningstjänstförbund och utbildningsplatsen MSB Sandö.

Arkiverade filmer finns hos Riksarkivet

Här fanns tidigare en eller flera filmer publicerade. Filmer sparas vanligtvis i sex månader på regeringen.se. Därefter arkiveras de hos Riksarkivet. Om du vill se filmen vänligen vänd dig till Riksarkivet. Filmer finns också tillgängliga på Regeringskansliets Youtubekanal.

– Regeringen ser ett stort behov av att se över personalförsörjningen av hela totalförsvaret och att bredda det civila försvaret. Vi avser därför tillsätta en utredning som ska titta på förutsättningarna för att kraftigt utöka civilplikten. I praktiken innebär det att fler branscher, fler verksamheter och fler personer skulle kunna komma att omfattas, säger statsminister Ulf Kristersson.

I utredarens uppdrag kommer även ingå att föreslå åtgärder och nödvändiga författningsändringar.

– Den här regeringen genomför just nu den största satsningen på civilt försvar på mycket lång tid. I januari fick MSB i uppdrag att utreda återaktivering av civilplikten inom kommunal räddningstjänst. Nästa steg blir nu att utreda hur civilplikten kan användas bredare i fler samhällssektorer. Att säkerställa personalförsörjningen i hela totalförsvaret är en mycket angelägen uppgift och något vi nu arbetar vidare med, säger Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar.

Under onsdagen gjorde statsministern och ministern för civilt försvar även ett besök på Medelpads Räddningstjänstförbund som gör räddningsinsatser i kommunerna Sundsvall, Timrå och Ånge. Ulf Kristersson och Carl-Oskar Bohlin besökte därefter utbildningsplatsen Sandö som drivs i MSB:s regi. På Sandö finns bland annat utbildningen Skydd mot olyckor och grundutbildning för räddningstjänstpersonal i beredskap samt Räddningsgymnasiet.

Presskontakt

Helena Walentowicz
Pressekreterare hos statsminister Ulf Kristersson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Tom Samuelsson
Pressekreterare hos minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin
Telefon (växel) 08-405 10 00