Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

22 miljoner kronor i stöd för uppbyggnad av Ukraina

Publicerad

Bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell deltog den 7 juni vid OECD:s årliga ministermöte (MCM) i Paris. Vid mötet beslutade OECD bland annat om ett särskilt landprogram för Ukraina till stöd för uppbyggnaden av landet. Sverige bidrar med 22 miljoner kronor, en dryg tiondel av programmet.

– Jag är stolt över att Sverige kan bidra till OECD:s särskilda landprogram för Ukraina. Programmet ökar möjligheterna att ge Ukrainas regering och statsförvaltning det stöd som kommer att krävas för att bygga upp landet. Stödet Sverige ger kommer bland annat att bidra till arbetet mot korruption i Ukraina, vilket är viktigt för deras kommande EU-medlemskap, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell. 

Landprogrammet uppgår till totalt 191 miljoner kronor på fyra år. OECD kommer ha en viktig funktion som rådgivare till Ukrainas regering och statsförvaltning i samband med Ukrainas uppbyggnad och fortsatta utveckling. Under våren öppnade OECD ett kontor i Kiev för att förbereda arbetet. 

Presskontakt

Karl Opdal
Pressekreterare hos bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-128 48 03
e-post till Karl Opdal

OECD

Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) grundandes 1961. Genom att ta fram internationella konventioner, standarder och rekommendationer har OECD fått en stark norm- och rådgivande roll inom områden som ekonomi, handel, arbetsmarknad, utbildning, forskning, innovation, beskattning, hållbart företagande, miljö, klimat, hälsa och sociala frågor.