Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande från Försvarsdepartementet

Nytt stödpaket för Ukrainas luftförsvar presenterat vid försvarsministermöte i Joint Expeditionary Force

Publicerad

Ett stödpaket till Ukrainas luftförsvar till ett värde motsvarande cirka 1,25 miljarder kronor från Internationella fonden för Ukraina (IFU) presenterades den 13 juni. Stödet kommer att stärka Ukrainas förmåga att skydda sin befolkning, kritisk infrastruktur och stridande trupper. 

  • Gruppfoto på tio försvarsministrar som står framför tio flaggor.

    Försvarsministrarna för de tio länderna som ingår i försvarssamarbetet Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Nederländerna, Norge, Storbritannien och Sverige.

    Foto: JEF

  • Foto på personer som sitter vid ett U-format konferensbord.

    Mötet den 13 juni handlade bland annat om hur försvarssamarbetet JEF kan utvecklas som komplement till Nato.

    Foto: JEF

  • Foto på Försvarsminister Pål Jonson som går förbi två uniformerade vakter på en röd matta.

    Försvarsminister Pål Jonson anländer till ministermöte i Amsterdam den 13 juni.

    Foto: JEF

Stödpaketet presenterades i samband med ett möte den 13 juni i Amsterdam mellan de försvarsministrar i de tio länder som ingår i det operativa försvarssamarbetet Joint Expeditionary Force (JEF).

– Ukraina har behov av ytterligare luftvärn vilket vi nu kan tillföra. Att säkra luftrummet är avgörande för att Ukraina ska kunna återta sitt territorium och återfå sin frihet. Stödet är ytterligare exempel på hur vi samarbetar internationellt för att långsiktigt stödja Ukraina mot ryska aggressioner. Det politiska, ekonomiska och militära stödet till Ukraina är en av vår tids viktigaste uppgifter, säger försvarsminister Pål Jonson.

IFU är en brittiskt ledd fond som samlar ekonomiskt stöd från partnerländer för att anskaffa prioriterad materiel från industri för snabb leverans till Ukraina. Hittills uppgår fonden till över 520 miljoner pund, motsvarande nära 7 miljarder kronor, som har samlats in från Storbritannien, Norge, Nederländerna, Danmark, Sverige, Island och Litauen.

Gemensamt uttalande till skydd för kritisk infrastruktur

Vid mötet enades försvarsministrarna även om ett gemensamt uttalande om hur JEF kan användas för att bemöta hybridhot.

– Vi ska stärka samarbetet för att upptäcka och avskräcka hot i vårt närområde med särskilt fokus på hot mot samhällskritisk infrastruktur i havet. Tillsammans stärker vi säkerheten och stabiliteten i Norra atlanten, nordområdena och Östersjöområdet, säger försvarsminister Pål Jonson.

Gemensamt uttalande av försvarsministrar i JEF 2023-06-13

Försvarsministrarna i JEF:s partnerländer möts två gånger om året. Utöver stöd till Ukraina handlade mötet i Amsterdam om hur samarbetet kan utvecklas som komplement till Nato och om kommande övningar.

Om Joint Expeditionary Force (JEF)

Sverige deltar sedan 2017 i försvarssamarbetet JEF (Joint Expeditionary Force) som är ett ramverk för en snabbinsatsstyrka som leds av Storbritannien. JEF är ett komplement till Nato och gör det möjligt att snabbt agera och sätta ihop en styrka från olika stridskrafter om det behövs.

Målet med samarbetet är bland annat att möjliggöra ett snabbt och flexibelt agerande för en grupp Natoländer vid gråzonsscenario, det vill säga i gränsen mellan kris och väpnat angrepp.

Vid behov ska JEF kunna agera självständigt eller inom en FN-, Nato- eller EU-insats. Deltagande nationer beslutar självständigt och från fall till fall om och hur de vill delta i en insats.

I samarbetet ingår 10 länder: Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Nederländerna, Norge, Storbritannien och Sverige.

Presskontakt

Johan Hjelmstrand
Pressekreterare hos försvarsminister Pål Jonson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-126 69 22
e-post till Johan Hjelmstrand
Laddar...