Hoppa till huvudinnehåll

Sverige deltar för första gången på Natotoppmöte som medlem i försvarsalliansen

Publicerad

Den 9–11 juli samlas Natos 32 medlemsländer för ett toppmöte i Washington DC. Sverige representeras av statsminister Ulf Kristersson, utrikesminister Tobias Billström och försvarsminister Pål Jonson. Toppmötet är det första som Sverige deltar i som fullvärdig medlem i försvarsalliansen.

Praktisk information: I anslutning till toppmötet bjöd statsminister Ulf Kristersson under onsdagen in till en pressträff på svenska ambassaden tillsammans med utrikesminister Tobias Billström och försvarsminister Pål Jonson.

– Sverige deltar nu fullt ut i Nato. Som medlem är Sverige säkrare. I kraft av vår geografi och militära spetsförmågor bidrar vi till att göra Nato starkare, utvecklingen i vårt närområde mer förutsägbar och våra grannländer tryggare, säger statsminister Ulf Kristersson.  

Vid toppmötet kommer ledarna diskutera den fortsatta utvecklingen av Natos avskräckning och försvar. Sedan Rysslands olagliga annektering av Krim 2014 har Natos medlemsländer genomfört den största upprustning i modern tid för att stärka alliansens kollektiva förmåga till försvar på land, till sjöss och i luften.

Toppmötet kommer även handla om partnerskapssamarbeten och alliansens långsiktiga stöd till Ukraina.

– Sverige står fullt ut bakom alliansens uttalanden om att Ukrainas framtid är i Nato. Vi är tydliga med att stöd till Ukraina är vår tids ödesfråga och att vårt stöd består så länge som det behövs, säger statsminister Ulf Kristersson.  

I samband med toppmötet uppmärksammas även Natos 75-årsjubileum.

Presskontakt

Tom Samuelsson
Pressekreterare hos statsminister Ulf Kristersson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-131 82 01
e-post till Tom Samuelsson
Anna Erhardt
Pressekreterare hos utrikesminister Tobias Billström
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-130 85 34
e-post till Anna Erhardt
Johan Hjelmstrand
Pressekreterare hos försvarsminister Pål Jonson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-126 69 22
e-post till Johan Hjelmstrand

Om toppmötet i Washington DC 9–11 juli

På Natos webbplats finns mer information om toppmötet. På webbplatsen publiceras också löpande bilder och videomaterial från mötet.

Om Nordatlantiska rådet (NAC)

Nordatlantiska rådet (North Atlantic Council, NAC) är Natos högsta beslutande politiska organ. I det löpande arbetet representeras medlemsstaterna i rådet av sina Natoambassadörer. Ett antal gånger per år träffas Nordatlantiska rådet i försvarsministerformat, utrikesministerformat respektive stats- och regeringschefsformat. I regel hålls ett toppmöte per år. Toppmötet leds av Natos generalsekreterare som är ordförande för Nordatlantiska rådet.

Om Sverige i Nato

Laddar...