Riksrevisionens rapport om Polismyndighetens hantering av mängdbrott Skr. 2022/23:129
Publicerad
Denna skrivelse har utarbetats med anledning av Riksrevisionens rapport om polisens hantering av mängdbrott (RiR 2023:2).
Ladda ner:
Riksrevisionen har granskat om Polismyndighetens och regeringens hantering av mängdbrott är effektiv. Granskningens fokus har varit inriktad mot tre delfrågor: arbetar utredningspersonalen efter fastställda metoder och arbetssätt som effektiviserar utredning av mängdbrott, har Polismyndigheten genom sin styrning skapat tillräcklig förmåga att hantera mängdbrott effektivt och har regeringen möjliggjort en effektiv hantering av mängdbrott i Polismyndigheten. Den samlade slutsatsen av granskningen är att Polismyndigheten inte hanterar mängdbrott effektivt.
Effektivitetsbristerna handlar till stor del om att Polismyndighetens sätt att fördela resurser inte lyckats skapa tillräcklig bemanning i lokalpolisområdena, samtidigt som personalen där i alltför stor utsträckning behöver ta över utredningar av grova brott från andra nivåer eller lånas ut för att bistå med utredningar. Riksrevisionen anser att lokalpolisområdena, som ska vara basen i polisens verksamhet, har svårigheter att behålla sina utredningsresurser. Riksrevisionen anser vidare att Polismyndigheten inte genomför nödvändig kompetensutveckling och kompetensöverföring samt att goda exempel inte slussas vidare på ett systematiskt sätt. Riksrevisionen anser även att Polismyndigheten genom ett internt beslut begränsat anställningen av civilanställda, trots att civil personal är viktig för att effektivt kunna ta emot anmälningar, utreda, genomföra forensiska undersökningar och stödja både yttre och inre personal administrativt. Riksrevisionen anser att läget är allvarligt.
Om Polismyndigheten inte kommer till rätta med de tillkortakommanden som granskningen synliggjort bedömer Riksrevisionen att det på sikt kan leda till att brottsutsatta privatpersoner, näringsidkare och organisationer inte får sin trygghet och säkerhet tillgodosedd samt att allmänhetens förtroende för rättsväsendet riskerar att minska. Mot bakgrund av granskningens resultat lämnar Riksrevisionen ett antal rekommendationer till Polismyndigheten. Polismyndigheten anser att merparten av rekommendationerna är relevanta och har börjat bearbeta dem inom ramen för ett större förändringsarbete som tar sikte på hur myndigheten arbetar med mängdbrott. Regeringen välkomnar Riksrevisionens granskning och avser att särskilt följa upp vilka åtgärder Polismyndigheten vidtar för att förstärka utredningsförmågan kopplat till mängdbrott.
I och med denna skrivelse anser regeringen att Riksrevisionens rapport är slutbehandlad.