Statens offentliga utredningar från Kulturdepartementet

Ett oberoende public service för alla – nya möjligheter och ökat ansvar SOU 2018:50

Publicerad

Parlamentariska public service-kommittén redovisar i detta slutbetänkande sitt förslag om hur public service ska regleras på ett ändamålsenligt sätt i ett nytt medielandskap. Dels inför nästa tillståndsperiod som inleds 2020 och dels på längre sikt.

Ladda ner:

Förslaget omfattar bland annat frågor om hur Sveriges Radios (SR), Sveriges Televisions (SVT) och Sveriges Utbildningsradios (UR) utbud ska nå ut till publiken och hur public service-bolagens ansvar och oberoende påverkas när relationen till olika former av kommersiell verksamhet förändras.

Kommittén redovisar också sin bedömning om förutsättningarna för att låta utgivningen av den lättlästa nyhetstidningen 8 Sidor rymmas inom ramen för ett nytt public service-uppdrag.

Lagstiftningskedjan

Kommittédirektiv (3 st)

  • Tilläggsdirektiv till kommittén om radio och tv i allmänhetens tjänst

    Regeringen beslutade den 15 februari 2018 att utvidga uppdraget för kommittén om radio och tv i allmänhetens tjänst (Ku 2016:06). Kommittén ska, utöver vad som framgår av redan beslutade direktiv, utreda förutsättningarna för att låta utgivningen av den lättlästa nyhetstidningen 8 Sidor rymmas inom ramen för ett nytt public service-uppdrag 2020.

  • Tilläggsdirektiv till kommittén om radio och tv i allmänhetens tjänst (Ku 2016:06)

    Regeringen beslutade den 20 december 2016 kommittédirektiv om radio och tv i allmänhetens tjänst (dir. 2016:111). Kommitténs uppdrag är att föreslå ett långsiktigt hållbart och solidariskt finansieringssystem för radio och tv i allmänhetens tjänst. Uppdraget till kommittén utvidgas till att omfatta hur en ändamålsenlig reglering för radio och tv i allmänhetens tjänst i ett nytt medielandskap kan utformas på kort och lång sikt.

  • Radio och tv i allmänhetens tjänst

    En parlamentarisk kommitté ska analysera villkoren för radio och tv i allmänhetens tjänst och föreslå nödvändiga förändringar för att skapa fortsatt goda förutsättningar för verksamheten. Kommitténs uppdrag är att föreslå ett långsiktigt hållbart och solidariskt finansieringssystem för radio och tv i allmänhetens tjänst. Uppdraget ska redovisas senast den 30 september 2017.

Departementsserien

Statens offentliga utredningar (2 st)

Lagrådsremiss (1 st)

  • Ny finansiering av public service

    I lagrådsremissen föreslår regeringen en ny lag om finansiering av radio och tv i allmänhetens tjänst. Förslaget innebär att nuvarande radio- och tv-avgift ersätts med en public service-avgift som är individuell.

Proposition (2 st)

  • Ett modernt public service nära publiken – villkor 2020–2025

    I propositionen lämnar regeringen förslag om villkor och riktlinjer för den verksamhet som bedrivs av Sveriges Radio AB, Sveriges Television AB och Sveriges Utbildningsradio AB under kommande tillståndsperiod från och med den 1 januari 2020 till och med den 31 december 2025.

  • Långsiktig finansiering och stärkt oberoende för public service

    I propositionen föreslår regeringen en ny lag om finansiering av radio och tv i allmänhetens tjänst. Förslaget innebär att nuvarande radio- och tv-avgift ersätts med en public service-avgift som är individuell. Ansvaret för att ta in avgiften föreslås ligga på Skatteverket.