Digitaliseringsstrategin
Strategin anger inriktningen för regeringens digitaliseringspolitik. Visionen är ett hållbart digitaliserat Sverige. Det övergripande målet är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter. Digitalt kompetenta och trygga människor har möjlighet att driva innovation där målmedveten ledning och infrastruktur är viktiga förutsättningar.
- Ansvariga statsråd
- Anders Ygeman
- Ansvariga departement
- Infrastrukturdepartementet
Fem delmål för ett hållbart digitaliserat Sverige
Illustration: Itziar Castany Ramirez/Regeringskansliet För att nå det övergripande målet innehåller strategin fem delmål om digital kompetens, digital trygghet, digital innovation, digital ledning och digital infrastruktur. Delmålen förklarar hur digitalisering ska kunna bidra till en positiv samhällsutveckling. På den här sidan presenteras initiativ kopplade till strategin och respektive delmål.
Genvägar
Digitaliseringsstrategins fem delmål

Digital kompetens
I Sverige ska alla kunna utveckla och använda sin digitala kompetens.

Digital trygghet
I Sverige ska det finnas de bästa förutsättningarna för alla att på ett säkert sätt ta del av, ta ansvar för samt ha tillit till det digitala samhället.

Digital innovation
I Sverige ska det finnas de bästa förutsättningarna för att digitalt drivna innovationer ska utvecklas, spridas och användas.

Digital ledning
I Sverige ska relevant, målmedveten och rättssäker effektivisering och kvalitetsutveckling ske genom digitalisering.

Digital infrastruktur
Hela Sverige bör ha tillgång till infrastruktur som medger snabbt bredband, stabila mobila tjänster och som stödjer digitalisering.
Innehåll om Digitaliseringsstrategin
Totalt 20 träffar.
-
Sverige etta i världen på digital samhällsomvandling
Sveriges rankas etta i världen i Network Readiness Index (NRI), som är en årlig jämförelse av länders förmåga att tillvarata digitaliseringens möjligheter. I årets rapport ligger fokus på förmågan att använda digitala verktyg för att hantera de samhälleliga konsekvenserna av COVID-19.
-
Ersättning till rättighetshavare vid privatkopiering, Dir. 2020:82
En särskild utredare ska göra en översyn av ersättningen till rättighetshavare vid privatkopiering. Syftet med översynen är att åstadkomma en modern och effektiv ersättningsordning vid privatkopiering. Utredaren ska kartlägga i vilken omfattning kopiering för privat bruk förekommer på den svenska marknaden och bedöma vad som kan anses utgöra rimlig kompensation till rättighetshavarna. Utredaren ska med denna utgångspunkt göra en fullständig översyn av det nuvarande regelverket och föreslå nödvändiga författningsändringar.
-
En modernare och mer effektiv ersättning till upphovsmän vid privatkopiering
Regeringen har i dag fattat beslut om att utse en särskild utredare som får i uppdrag att göra en översyn av ersättningen till upphovsmän och andra rättighetshavare vid privatkopiering.
-
Regeringen vill visa upp det digitala och innovativa Sverige
I dag har regeringen gett Svenska institutet (SI) i uppdrag att genomföra en förstudie om ett ”digitalt showroom”, ett utställningskoncept som marknadsför och sprider det digitala och innovativa Sverige.
-
Regeringsinitiativ med anledning av OECDs grundläggande genomlysning av Sveriges digitaliseringspolitik
I juni 2018 överlämnade OECD en grundläggande genomlysning av Sveriges digitaliseringspolitik, ”OECD Reviews of Digital Transformation: Going Digital in Sweden” till regeringen. I rapporten lämnar OECD förslag inom flera områden, bland annat bredbandsutbyggnad, utbildning och kompetensutveckling, forskning och utveckling, arbetet med stora datamängder och artificiell intelligens, cybersäkerhet och styrning och samordning.
-
Uppdrag att främja och följa införandet av standarden IPv6
Regeringen uppdrar åt Post- och telestyrelsen (PTS) att i enlighet med vad som anges under rubriken Närmare om uppdraget främja och följa införandet av standarden IPv6 genom insatser riktade till statliga myndigheter, kommuner och landsting.
-
Uppdrag att samverka kring kompetensförsörjningen av digital spetskompetens
Regeringen uppdrar åt Universitetskanslersämbetet och Tillväxtverket att tillsammans analysera och föreslå hur kompetensförsörjningen av digital spetskompetens kan utvecklas både kort- och långsiktigt. Myndigheterna ska inom ramen för uppdraget starta en dialog och samverkan mellan berörda aktörer med bäring på verksamhet avseende digital spetskompetens, i syfte att öka tillgången till detsamma samt så långt det är möjligt säkerställa en förbättrad tillgång till statistik och prognoser över efterfrågan och tillgången på digital spetskompetens på svensk arbetsmarknad.
-
Uppdrag att kartlägga användningen av artificiell intelligens respektive analys av stora datamängder i Sverige
Regeringen uppdrar åt Statistiska centralbyrån (SCB) att i enlighet med vad som anges under rubriken Närmare om uppdraget kartlägga användningen av artificiell intelligens (AI) respektive kartlägga analys av stora datamängder i företag, offentlig förvaltning inklusive universitets- och högskolesektorn i Sverige. I uppdraget ingår även att med hjälp av t.ex. maskininlärning och textanalys g ra uppskattningar av användningen av AI bland svenska företag, samt att definiera användning av AI respektive analys och användning av stora datamängder.
-
Uppdrag att främja små och medelstora företags förmåga att använda data som strategisk resurs
Regeringen uppdrar åt Tillväxtverket att i enlighet med vad som anges under rubriken Närmare om uppdraget kartlägga förutsättningarna för att öka små och medelstora företags förmåga att använda data strategiskt, inbegripet vilka sektorer som har störst potential att utveckla arbetet med data och tillgodogöra sig dess potential. Tillväxtverket ska även, genom riktade kunskapshöjande insatser, främja förmågan att använda data som strategisk resurs. I detta arbete ska skyddet av Sveriges säkerhet, samt behovet av informationssäkerhet och skydd av den personliga integriteten, säkerställas.
-
Hundratals miljoner till bättre täckning på landsbygden
Som en följd av tidigare regeringsbeslut startar idag Post- och telestyrelsen (PTS) sin auktion för att dela ut tillstånd att använda radiosändare i 700 MHz-bandet. Ett av de tillstånd som auktioneras ut är förenat med ett täckningskrav. Kravet innebär att den som vinner tillståndet ska använda minst 200 miljoner och högst 300 miljoner för att bygga täckning i Jämtlands, Dalarnas, Västerbottens, Norrbottens, Västernorrlands, Gävleborgs och Värmlands län.