Hoppa till huvudinnehåll

Multilaterala försvarssamarbeten

Medlemskapet i försvarsalliansen Nato utgör en grund i svensk utrikes- och säkerhetspolitik. Andra viktiga multilaterala försvarssamarbeten sker till exempel inom EU, Nordefco och Joint Expeditionary Force (JEF).

Nato

Försvarsalliansen Nato syftar till att värna medlemsstaternas frihet och säkerhet. Den 7 mars 2024 inträdde Sverige som fullvärdig medlem. Nato grundas på det nordatlantiska fördraget och har tagit sitt namn därefter, North Atlantic Treaty Organization. Kärnan i fördraget är det kollektiva försvaret. Ett angrepp på en medlemsstat betraktas som ett angrepp på samtliga medlemsstater som binder sig att försvara varandra. Som allierad ska Sverige upprätthålla en stark nationell försvarsförmåga för att kunna bidra till det kollektiva försvaret inom Nato.

Sverige i Nato

EU

1995 blev Sverige medlem i EU, ett samarbete som spänner över många politikområden. Vad gäller säkerhets- och försvarsområdet har EU-länderna en gemensam målbild om att utveckla en bättre samlad europeisk försvarsförmåga och att EU ska kunna genomföra alla typer av civila och militära krishanteringsinsatser.

Sverige i EU

Nordefco

Det nordiska försvarssamarbetet Nordefco inleddes 2009. Samarbetet mellan Sverige, Danmark, Finland, Island och Norge syftar främst till att öka respektive lands försvarsförmåga och att stärka ländernas möjligheter att agera tillsammans om en kris uppstår i närområdet.

Det nordiska försvarssamarbetet Nordefco

Joint Expeditionary Force (JEF)

Sverige har varit medlem i Joint Expeditionary Force (JEF) sedan 2017. Det är ett försvarssamarbete som leds av Storbritannien. I JEF ingår, förutom Storbritannien, även Danmark, Estland, Finland, Island, Lettland, Litauen, Nederländerna, Norge och Sverige. JEF ska snabbt kunna agera vid kris och krig i norra Europa, antingen på egen hand eller ihop med Nato.

European Intervention Initiative (EI2)

2019 anslöt sig Sverige till det franskledda försvarssamarbetet European Intervention Initiative (EI2). Samarbetet syftar till att stärka förmågan att agera gemensamt i krishanteringsinsatser.

Framework Nations Concept (FNC)

2018 blev Sverige en del av det tyska initiativet Framework Nations Concept (FNC), som består av ett tjugotal länder och syftar till att öka europeisk försvarsförmåga. Samarbetet rymmer projekt inom olika områden som till exempel sjukvård, hantering av kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära hot och risker, civil-militär samverkan och logistik.

Norra gruppen

Norra gruppen är ett försvarspolitiskt forum, initierat av Storbritannien 2010, som omfattar de nordiska och baltiska länderna samt Nederländerna, Polen, Storbritannien och Tyskland. Inom Norra gruppen möts vanligen ländernas försvarsministrar för att diskutera och samordna sig i säkerhets- och försvarspolitiska frågor av gemensamt intresse.

Samarbete om försvarsmateriel

Sverige samarbetar med andra länder även när det gäller försvarsmateriel. Samarbetena är viktiga för att säkerställa svensk teknologi- och materielförsörjning och sker både bilateralt och multilateralt. Sverige har så kallade samförståndsavtal (Memorandum of Understanding, MoU) som reglerar bilateralt materielsamarbete med ett trettiotal länder.

Den exportstödjande verksamheten och de internationella samarbetena används som ett medel för att främja en materielförsörjning som ska stärka och utveckla Försvarsmaktens operativa förmåga. Materielsamarbetena är i ökad utsträckning viktiga i utvecklingen av alla försvars- och säkerhetspolitiska samarbeten.

Laddar...