Sverige i FN - Jämställdhet
Publicerad
FN är en viktig arena för den utrikespolitik för jämställdhet som Sverige driver. Jämställdhet är en frihetsfråga och ett svenskt kärnvärde. Vi arbetar med likasinnade inom FN-systemet för att försvara etablerade normer och överenskommelser.
I ett läge där många länders stöd till det globala jämställdhetsarbetet sviktar har Sverige en särskild roll att spela. Det gör vi som ett land som har kommit långt i vårt arbete med att förbättra kvinnors och flickors livsvillkor och som en stor biståndsaktör.
Inom FN lyfter vi också bland annat vikten av kvinnors ekonomiska egenmakt. Det handlar om att främja kvinnors förmåga att arbeta och försörja sig och om rättigheter och möjligheter till ägande. Under 2025 är Sverige ordförande i UN Women, FN:s organisation för jämställdhet och kvinnors egenmakt. Vi deltar också i FN:s kvinnokommission. Att främja sexuell- och reproduktiv hälsa och rättigheter är en uttalad svensk prioritering.
Sverige arbetar med att genomföra säkerhetsrådsresolutionen (resolution 1325) om kvinnor, fred och säkerhet. Det handlar om att synliggöra hur kvinnor drabbas av väpnade konflikter, stärka skyddet för kvinnor i konflikter och öka kvinnors deltagande och inflytande i konfliktförebyggande, krishantering och fredsbyggande insatser.
Sverige är också en aktiv röst i FN för hbtqi-personers fulla åtnjutande av de mänskliga rättigheterna. Regeringen driver på för implementering av FN:s hbtqi-strategi och agerar strategiskt tillsammans med likasinnade länder och civilsamhället för att främja allas lika värde oavsett sexuell läggning och könsidentitet, samt inkludera dessa perspektiv i olika FN-processer.