Sverige i FN - Folkrätt och mänskliga rättigheter
Publicerad
För Sveriges säkerhet och stabiliteten i omvärlden är det avgörande att en regelbaserad världsordning grundad på folkrätten, inklusive mänskliga rättigheter, upprätthålls. Här är FN-stadgan – och dess regler om staters jämlikhet, suveränitet och territoriella integritet– avgörande.
Respekt för FN-stadgan är grundläggande i en regelbaserad världsordning. Sveriges stöd till FN, FN-stadgan och en regelbaserad världsordning manifesteras inte minst genom vårt massiva stöd till Ukraina. En värld där mänskliga rättigheter, demokrati, och rättsstatens principer respekteras och värnas är gynnsam inte bara för världen i stort, utan också för Sveriges säkerhet, välstånd och för vårt demokratiska styrelseskick. Vår säkerhet bygger på att relationerna med omvärlden baseras på regler och att tvister löses med fredliga medel. Sedan FN-stadgan antogs för 80 år sedan har ingen internationellt erkänd stat försvunnit i krig. Principen att gränser inte ska flyttas med militärt våld är i dag en bärande pelare i det vi kallar en regelbaserad världsordning – och i grunden en existentiell fråga för oss.
Sverige står principfast och konsekvent upp för folkrätten och värnar internationella domstolars integritet och självständighet, såsom Internationella domstolen och Internationella brottsmålsdomstolen, när många andra aktörer inte gör det. Att de som bryter mot folkrätten ställs till svars är avgörande för att upprätthålla den regelbaserade världsordningen.
FN:s arbete för mänskliga rättigheter bedrivs bland annat genom FN:s råd för mänskliga rättigheter (MR-rådet). Sverige deltar i rådets arbete, som spelar en viktig roll i för att främja mänskliga rättigheter och säkerställa ansvarsutkrävande. Bland annat har vi stött upprättandet av en undersökningskommission för Ukraina. Vi understryker vikten av civilsamhällets deltagande i rådets arbete.
Sverige anser att de stater som väljs in som medlemmar i rådet bör respektera mänskliga rättigheter och samarbeta med rådet.