Uppdrag att stärka kompetensen hos polisanställda för att bemöta personer med psykisk ohälsa i ärenden om brott i nära relation Diarienummer: Ju2022/02417
Publicerad
Regeringen ger Polismyndigheten i uppdrag att utveckla arbetet med att stärka kompetensen hos polisanställda för att bemöta personer med psykisk ohälsa i ärenden om brott i nära relation.
Ladda ner:
Polismyndigheten ska:
- Förstärka de myndighetsinterna utbildningsinsatserna på området. Insatserna ska grunda sig på en behovsanalys och genomförda utbildningsinsatser ska följas upp.
- Utveckla arbetsmetoderna för att bemöta psykisk ohälsa kopplat till brott i nära relation. Särskild vikt ska läggas på bemötande av de brottsutsatta.
- Utveckla samverkansformer och riskbedömningar med relevanta aktörer, såsom hälso- och sjukvården och socialtjänsten.
Insatserna ska utgå från det arbete som har bedrivits inom ramen för regeringsuppdraget att stärka kompetensen hos polisanställda för att bemöta personer med psykisk ohälsa (Ju2017/06176). Uppdraget ska bygga vidare på det tidigare arbetet genom att ta tillvara de erfarenheter och den kunskap som kommit fram under den perioden samtidigt som polisanställdas kompetens inom området ska utvecklas och stärkas. Särskilt fokus i uppdraget ska ligga på att öka kunskapen om att förebygga och bekämpa brott i nära relation men också att förbättra omhändertagandet av brottsoffer och gärningspersoner. I uppdraget ska barnrätts- och jämställdhetsperspektiven särskilt iakttas. Vidare ska det pågående arbetet inom ramen för uppdraget om att inkomma med underlag inför en kommande nationell strategi inom området psykisk hälsa och suicidprevention (S2020/06171) särskilt beaktas. I uppdraget ska uppmärksammas att psykisk ohälsa är ett samlingsbegrepp för tillstånd av olika svårighetsgrad och varaktighet som innefattar såväl psykiska besvär som psykiatriska tillstånd och suicidalitet. Polismyndigheten kan i arbetet med uppdraget inkludera andra relevanta brottskategorier, gärningspersoner och brottsoffer, såsom brott utförda i kriminella nätverk och av ensamagerande gärningspersoner samt sexualbrott.
Vid genomförandet av uppdraget ska Polismyndigheten samverka med andra berörda myndigheter såsom Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten. Polismyndigheten ska vidare samverka med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) samt med de övriga aktörer som myndigheten bedömer är av relevans för uppdragets genomförande, till exempel barnrätts-, patient-, brukar-, funktionshinders- och anhörigorganisationer samt organisationer som arbetar mot mäns våld mot kvinnor
Polismyndigheten ska senast den 30 mars 2023 lämna en delredovisning av uppdraget till Regeringskansliet (Justitiedepartementet med kopia till Socialdepartementet). Delredovisningen ska innehålla en plan för uppdragets genomförande, inklusive de aktiviteter som myndigheten avser att vidta inom ramen för uppdraget. Polismyndigheten ska därefter senast den 15 juni 2024 lämna en delredovisning över hur arbetet med uppdraget fortskrider och senast den 15 september 2025 en slutredovisning av uppdraget till Regeringskansliet (Justitiedepartementet med kopia till Socialdepartementet). I slutredovisningen ska eventuella behov av fortsatta utvecklingsinsatser inom området framgå.
För uppdragets genomförande får Polismyndigheten under 2022 använda 1 500 000 kronor som ska redovisas mot det under utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg för budgetåret 2022 uppförda anslaget 1:8 Bidrag till psykiatri, anslagsposten 3 Till Kammarkollegiets disposition. Medlen betalas ut engångsvis efter rekvisition till Kammarkollegiet senast den 1 december 2022. Medel som inte har använts för avsett ändamål ska återbetalas senast den 31 mars 2023 till Kammarkollegiet. Vid samma tidpunkt ska en ekonomisk redovisning av använda medel lämnas till Kammarkollegiet. Rekvisition, återbetalning och redovisningar ska hänvisa till diarienumret för detta beslut.