USA

Relationerna mellan Sverige och USA spänner över ett stort antal sektorer. Några centrala områden för bilateralt samarbete är handel och investeringar, energi- och miljöteknik, jämställdhet, globala utvecklingsfrågor samt säkerhets- och försvarspolitik.

Det utrikespolitiska samarbetet, både bilateralt och transatlantiskt (EU-USA), handlar främst om gemensamma gränsöverskridande utmaningar och tredjelandsfrågor.

Förutom Sveriges ambassad i Washington finns ett generalkonsulat i New York samt 29 honorärkonsulat runt om i landet.

Sveriges totala export till USA uppgick till 137 483 miljoner SEK under 2021 och importen nådde 46 661 miljoner SEK samma år. De största produktkategorierna som exporteras från Sverige till USA är läkemedel, maskiner och apparater, bilar, mät- och kontrollinstrument samt råvaror och bränslen. Importen består av bland annat maskiner och apparater, flygplan, mineraloljor samt malm och skrot av metaller. Utöver handel och investeringar spänner relationerna mellan Sverige och USA över ett stort antal sektorer. Några centrala områden för bilateralt samarbete är energi- och miljöteknik, jämställdhet, globala utvecklingsfrågor samt säkerhets- och försvarspolitik.

Det utrikespolitiska samarbetet, både bilateralt och transatlantiskt (EU-USA), handlar främst om gemensamma gränsöverskridande utmaningar och tredjelandsfrågor.

Förutom Sveriges ambassad i Washington finns ett generalkonsulat i New York samt 27 honorärkonsulat runt om i landet. Sverige kommer öppna ett nytt generalkonsulat i San Francisco under 2023.

Visum/programmet för visumfritt resande till USA

UD svarar inte på frågor rörande visum till USA. För information om visumregler kontakta USA:s ambassad, se Externa länkar.
Det är obligatoriskt för alla som planerar att resa till USA utan visum att ansöka elektroniskt om godkännande innan resan påbörjas via ESTA (Electronic System for Travel Authorization).

Innehåll om USA

RSS Mail
Prenumerera

Totalt 94 träffar.