Hoppa till huvudinnehåll

UD:s reseinformation

Här finns råd och information som du har nytta av inför och under din utlandsresa. Vad du bör tänka på, problem som kan uppstå och vilken hjälp du kan få av Utrikesdepartementet (UD) i olika situationer. Här finns också UD:s avrådan från resor och länkar till ambassader och konsulat.

Information med anledning av situationen i Israel och Palestina

För akuta frågor kopplat till situationen i Israel och Palestina kontakta UD-jouren på det särskilda krisnumret: +46 8 405 19 00.

Uppmaning till svenskar utomlands

Hotbilden mot Sverige och svenska intressen utomlands är sedan tidigare förhöjd. Svenskar utomlands uppmanas att iaktta ökad försiktighet och förhöjd vaksamhet samt att hörsamma lokala myndigheters råd.

Vanliga frågor och svar

När UD avråder från resor är det en signal om att säkerhetsläget är allvarligt och att du noga bör tänka över ditt beslut att resa. Normalt gäller inte en reseförsäkring om UD avråder från resor. 

Om du har blivit av med ditt pass och befinner dig utomlands kan du ansöka om ett provisoriskt pass på en svensk ambassad och vissa konsulat under ordinarie öppettider.

På  ambassadernas webbplats Sweden Abroad finns aktuell reseinformation för ditt resmål samt eventuell information om plötsliga händelser och större kriser på resmålet som kan påverka svenska resenärer. 

Reseinformation - Sweden Abroad

Du kan också hålla koll på reseinformation för landet du ska resa till eller befinner dig i via appen UD Resklar.

UD Resklar - reseinformation direkt i fickan

Om du hamnar i en nödsituation under din utlandsresa kan Utrikesdepartementet (UD) och Sveriges ambassader och konsulat ge råd och stöd. Läs mer på sidan Hjälp till svenskar utomlands och relaterade sidor i menyn.

Hjälp till svenskar utomlands 

Om du vill att UD eller ambassaden ska kunna få tag i dig vid en större krissituation i landet kan du anmäla dig till den så kallade svensklistan. 

Du som är i Sverige och har konsulära frågor kan kontakta UD:s konsulära enhet under kontorstid via Regeringskansliets växel: 08-405 10 00

Du som är utomlands och har konsulära frågor kan kontakta ambassaden eller konsulatet i landet du befinner dig.

Kontaktuppgifter till ambassaderna på Sweden Abroad

UD-jouren är bemannad dygnet runt alla dagar och hanterar akuta ärenden utanför UD:s och ambassadernas kontorstid. Hit kan du vända dig i akuta konsulära nödsituationer: 08-405 50 05.

Kontakta UD och amabassaderna

Ladda ner appen UD Resklar

Ladda ner appen UD Resklar för att hålla dig uppdaterad om ditt resmål och få aktuell reseinformation direkt i fickan.

Laddar...