Uttalande från Statsrådsberedningen

Uttalande med anledning av uppgifterna om det ukrainska passagerarflygplanet

Publicerad

Uttalande från statsminister Stefan Löfven med anledning av uppgifterna om det ukrainska passagerarflygplanet, den 10 januari 2020.

Det har framkommit allvarliga uppgifter om att det ukrainska passagerarplanet kan ha skjutits ner av en iransk missil.

Sent igår kväll och nu på morgonen har jag talat med den kanadensiska och den brittiska premiärministern. Jag talade också igår med Ukrainas president.

Jag vill vända mig särskilt till de anhöriga. Vi ska göra allt vi kan för att få reda på vad som hänt. Mina tankar går till offren, deras familjer och närstående i denna svåra stund. Ni är inte ensamma. Vi delar er sorg. 

Våra länder (Sverige, Kanada, Ukraina, Storbritannien och andra berörda länder) är överens om behovet av en skyndsam, fullständig och transparent utredning. De drabbade länderna behöver ha möjlighet att bidra med nationell expertis samt ges fullständig insyn i utredningen. Det är nu viktigt att de drabbade länderna arbetar nära tillsammans för att bringa klarhet i vad som skett.