Innehållet publicerades under perioden

-
Artikel från Utrikesdepartementet

Invigning av generalkonsulatet i New York

Publicerad

Igår invigdes Sveriges nya generalkonsulat i New York under en bandklippningsceremoni med bland andra närings- och innovationsminister Mikael Damberg och Sveriges nye generalkonsul Leif Pagrotsky. Vid invigningen medverkade även representanter från amerikanska UD och New Yorks stad.

 • Mikael Damberg klipper band vid invigningen

  Näringsminister Mikael Damberg inviger generalkonsulatet. Här med ambassadör Björn Lyrvall, från New York stad: Hillary Schrenell, Deputy Commissioner och tillträdande generalkonsul Leif Pagrotsky.

  Foto: Amanda Malmquist/Sveriges generalkonsulat i New York

 • Leif Pagrotsky i talarstol

  Leif Pagrotsky höll sitt första tal som generalkonsul.

  Foto: Amanda Malmquist/Sveriges generalkonsulat i New York

 • Avgående honorära generalkonsuln David E. R. Dangoor i talarstol

  Avgående honorära generalkonsuln David E. R. Dangoor.

  Foto: Amanda Malmquist/Sveriges generalkonsulat i New York

 • Mikael Damberg i talarstolen på Nasdaq-börsen

  På tisdagen stängde näringsministern Nasdaq-börsen.

  Foto: Amanda Malmquist/Sveriges generalkonsulat i New York

 • Två kvinnor och tre män sitter i en panel framför svenska flaggan

  Frukostseminarium om svenska startup-företag.

  Foto: Amanda Malmquist/Sveriges generalkonsulat i New York

 • Bild på fem män och två kvinnor framför en svensk flagga

  Närings- och innovationsminister Mikael Damberg, ambassadör Björn Lyrvall, nytillträdda generalkonsuln Leif Pagrotsky, avgående honorära generalkonsuln David E. R. Dangoor samt representanter från amerikanska utrikesdepartementet och staden New York.

  Foto: Amanda Malmquist/Sveriges generalkonsulat i New York

Efter en bandklippningsceremoni på generalkonsulatets kansli fortsatte invigningen på svenska residenset på Park Avenue. Inför över 130 personer, företags-, kultur- och medierepresentanter och andra av generalkonsulatets viktiga samarbetspartners, höll Mikael Damberg och Leif Pagrotsky tal och framhöll betydelsen av att Sverige åter har en diplomatisk representation i staden.

- I ljuset av Sveriges nya exportstrategi har vi sett att det finns behov av en offentlig svensk närvaro i New York för att främja kontakter, handel och investeringar med USA. Det är därför glädjande att vi nu åter har öppnat ett svenskt generalkonsulat i New York, en av världens viktigaste städer för främjande av varumärket Sverige, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg.

Invigningen av generalkonsulatet i New York har också markerats genom ett flertal aktiviteter i New York där näringsminister Mikael Damberg deltagit: bland annat stängde ministern Nasdaq-börsen i tisdags tillsammans med representanter från de svenska främjarorganisationerna i USA och talade igår morse på ett frukostseminarium om svenska startup-företag.