Ylva Johansson har entledigats, arbetsmarknadsminister

-

Innehållet publicerades under perioden

-

Regeringens 90-dagarsgaranti uppnådd: Rätt insats till rätt person i rätt tid

Publicerad

Från dag ett har regeringen arbetat hårt för att minska ungdomsarbetslösheten. Resultatet visar nu att ungdomsarbetslösheten i Sverige har sjunkit kraftigt och är 2017 på den lägsta nivån på 14 år. Under måndagen kunde statsminister Stefan Löfven och arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson konstatera att regeringens 90-dagarsgaranti uppnåtts.

 • Löfven och Dana Hanna tittar på varandra och skrattar. De står framför en bil med öppen motorhuv.

  På J BIL i Vällingby träffade statsminister Stefan Löfven Dana Hanna som genom regeringens 90-dagarsgaranti gått en yrkesutbildning till fordonsmekaniker.

  Foto: Victor Svedberg/Regeringskansliet

 • Johansson blir intervjuad av en journalist.

  "Utgångspunkten i regeringens politik är rätt insats till rätt person i rätt tid", säger arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson.

  Foto: Victor Svedberg/Regeringskansliet

 • Johansson och Löfven pratar med en leende Dana Hanna.

  Statsminister Stefan Löfven och arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson med fordonsmekanikern Dana Hanna på J BIL i Vällingby.

  Foto: Victor Svedberg/Regeringskansliet

När regeringen tillträdde var ungdomsarbetslösheten så hög att Sverige fick ekonomiskt stöd från EU. Regeringen satte upp målet att ingen ung människa skulle behöva vänta längre än 90 dagar på ett erbjudande om jobb, utbildning eller en insats som leder till jobb. I måndags meddelade Arbetsförmedlingen att det målet är uppnått.

– I dag är en glädjens dag för Sverige. Innan vi tillträdde som regering befann sig Sverige i en farlig situation. En generation unga hade ingen sysselsättning. Nu har vi vänt utvecklingen och i dag kan vi med stor glädje säga att vårt löfte till Sveriges ungdomar är uppfyllt, säger statsminister Stefan Löfven.

Vad en ungdom får för insats inom 90-dagarsgarantin kan variera. Insatserna anpassas utifrån ungdomens behov. Det kan till exempel handla om vägledning, arbetspraktik, arbetsträning, arbetsmarknadsutbildningar, stöd och matchning och specialistinsatser. Vid ett verksamhetsbesök på J BIL i Vällingby träffade statsministern och arbetsmarknads- och etableringsministern bland annat Dana Hanna som genom regeringens 90-dagarsgaranti gått en yrkesutbildning till fordonsmekaniker, som är ett bristyrke i Sverige.

– Utgångspunkten i regeringens politik är rätt insats till rätt person i rätt tid, säger arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson.

En ny rapport från Arbetsförmedlingen visar att det i genomsnitt tar 53 dagar innan en öppet arbetslös ungdom är i arbete, studier eller någon arbetsmarknadspolitisk insats. Det kan jämföras med 80 dagar 2015. I slutet av november var det mindre än en procent av alla inskrivna arbetslösa ungdomar som inte hade fått ett erbjudande inom 90 dagar.

– Vi har klarat en av de stora utmaningar som samhället stod inför då. Nu är det nya utmaningar när många nyanlända ska etablera sig på arbetsmarknaden. Vi klarade ungdomarna och nu ska vi också klara de nyanlända, säger statsminister Stefan Löfven.