Margot Wallström har entledigats, utrikesminister

-

Innehållet publicerades under perioden

-
Artikel från Utrikesdepartementet

Överläggningarna mellan Sveriges och Nordkoreas utrikesministrar har avslutats

Publicerad

Utrikesminister Margot Wallström och utrikesminister
Ri Yong-ho har den 15–17 mars hållit överläggningar i Stockholm. Även statsminister Stefan Löfven tog emot den nordkoreanska delegationen för ett artighetsmöte. Huvudfokus för samtalen var säkerhetsläget på den koreanska halvön, som står högt på FN:s säkerhetsråds dagordning. Sverige är medlem i säkerhetsrådet 2017–2018.

  • nk1

    Utrikesminister Margot Wallström och Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-ho.

    Foto: Per E Karlsson/Regeringskansliet

  • nk2

    Överläggningar mellan Sverige och Nordkorea den 15-17 mars 2018.

    Foto: Per E Karlsson/Regeringskansliet

Utrikesministrarna diskuterade möjligheter och utmaningar för fortsatta diplomatiska ansträngningar att nå en fredlig lösning på konflikten samt bilaterala relationer.

Samtalen berörde Sveriges konsulära skyddsmaktsuppdrag för USA, Kanada och Australien. Sverige underströk behovet av att Nordkorea avskaffar sitt kärnvapen- och robotprogram i enlighet med flertalet säkerhetsrådsresolutioner. Därtill diskuterades det humanitära läget i Nordkorea, sanktioner samt regionala samarbets- och säkerhetsfrågor för bland annat Sydkorea, Japan, Ryssland, Kina och USA.