Innehållet publicerades under perioden 3 oktober 2014 till den 20 januari 2019

Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde

Mellan den 21 januari 2019 och den 9 september 2019 var hon utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor.

Mellan den 25 maj 2016 och den 20 januari 2019 var hon EU- och handelsminister.

Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde

Mellan den 21 januari 2019 och den 9 september 2019 var hon utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor.

Mellan den 25 maj 2016 och den 20 januari 2019 var hon EU- och handelsminister.

Artikel från Utrikesdepartementet

Nomineringar till Musikexportpriset 2017

Publicerad

Regeringens musikexportpris delas varje år ut till en artist som under föregående år varit internationellt framgångsrik och medverkat till svenska musikaliska exportframgångar och bidragit till en positiv bild av Sverige. Vinnaren tillkännages av EU- och handelsminister Ann Linde vid en prisutdelning fredag den 1 juni 2018. Förutom Musikexportpriset delas även regeringens hederspris för mångåriga insatser för svensk musikexport ut.

De nominerade till regeringens musikexportpris 2017 är:

Zara Larsson

Förra årets vinnare av Musikexportpriset fortsatte under 2017 sin världserövring, både som artist och som symbol för en ny tid i popmusiken och inte minst som inspiratör för unga kvinnor. Zara Larssons globalt kritikerhyllade andra album "So Good" nådde topp tio på listor i mer än ett dussin länder inklusive England. Låten "Symphony", där Zara gästar brittiska Clean Bandit, har streamats mer än 500 miljoner gånger och blivit en av hennes största framgångar hittills.

Amon Amarth

Från Tumba söder om Stockholm tog vikingarna i Amon Amarth sina första staplande steg ut i världen 1992. Deras unika mix av melodisk hårdrock, Death Metal och nordisk mytologi har resulterat i talrika turnémil, imponerande skivförsäljning och stark streaming. 2016 släpptes bandets tionde album, Jomsviking, där tunga meriter som etta på albumlistan i Tyskland och Top 20 på Billboardlistan i USA sticker ut särskilt. Därefter följdes i vanlig ordning ett massivt turnéschema som än en gång tog bandet till fyllda hallar i Europa, USA, Kanada, tillbaka till Europa, tillbaka till USA, Central- och Sydamerika, sommarfestivaler i Europa följt av Ryssland. Turnén fortsätter i år till bl a Australien följt av Japan. Amon Amarths tordön rullar vidare över världen.

Ali Payami

Under de senaste åren har Ali Payami trätt fram som en av Sveriges mest framgångsrika producenter och låtskrivare. Den första USA-ettan kom 2016 med The Weeknd "Can´t Feel My Face". Sedan dess har framgångarna fortsatt. Nu senast med låten "Chained To The Rhythm" som förra året tog tillbaka Katy Perry på topplistorna. Den iranskfödde hitmakaren började sin musikkarriär som DJ på klubbar i Malmö. Idag är arbetsplatsen musikstudios där han arbetar med världsartister som Ariana Grande, Ellie Goulding, Tove Lo och Taylor Swift. I produktionsbolaget Wolf Cousins har Ali Payami utvecklat sitt sätt att skapa musik på ett okonventionellt och gränsöverskridande sätt genom att blanda olika musikgenrer. Musik som fått stor spridning på radio och streamingtjänster och fortsätter att sätta Sverige på kartan som musikexportland.

Yung Lean

Det är som bekant inte bara ABBA, Max Martin, Robyn, Swedish House Mafia och några till som placerat Sverige på popmusikens världskarta. Även i smalare kostym syns och hörs vi. Som i extrem metal och techno. Eller hiphop. Att Yung Lean och hans medmusikanter i Sad Boys blev internationellt hyllade med sin slöa, skruvade elektroniska rap på en ytterst selektiv, ständigt skiftande scen 2013 är stort nog, men att han fyra år senare är större än någonsin är en bedrift av svårslagen sort. Efter samarbeten med stora namn som Frank Ocean och Gucci Mane lyckades han 2017 att strömmas över 100 miljoner gånger på musikplattformarna plus lika gånger på videosajterna av en publik som till största delen är amerikansk. Samma år släpptes hans tredje album och påbörjades en ny världsturné. Att en 21-åring från Södermalm som backas av ett litet, oberoende svenskt skivbolag lyckas så långt i marginalen på världens just nu största och mest kreativa musikscen - hiphopen - är ambassadörskap av första klass.

Noonie Bao

Redan när Jonnali Parmenius debuterade för sex år sedan hörde vi popmusik av sällsamt slag. Under namnet Noonie Bao framförde hon förtrollande spår som både kändes stora och nära i samma andetag. Här rymdes inte bara det omedelbara utan också färg, känsla och innerlighet. Men den egna karriären är liten jämfört med musikmakeriet åt andra artister. Det som började med samarbeten med Avicii, Tove Styrke med flera har under åren växt till något som blev rena fyrverkeriet under 2017. Som en av kompositörerna till "Stay" med Zedd featuring Alessia Cara toppade hon inte bara den amerikanska radiolistan och andra topplistor runtom i världen. Den har tillsammans med andra av de hits från samma år - och som hon varit med om att skapa - som "Final Song" med MØ och "Alone" till Alan Walker - strömmats över 1 miljard gånger.

Juryn för Musikexportpriset består av:

Annika Rembe, generaldirektör Svenska institutet, ordförande
Ametist Azordegan, författare och frilansjournalist
Anna-Karin Larsson, redaktionschef SR Musik, Sveriges Radio P2
Elin Norquist, chef Musikplattformen vid Statens musikverk
Elisabet Widlund, vd Musikförläggarna
Jesper Thorsson, vd Export Music Sweden
Lars Nylin, chefredaktör och ansvarig utgivare Musikindustrin
Linda Portnoff, vd Musiksverige
Ludvig Werner, vd IFPI
Per Sinding-Larsen, musikjournalist Sveriges Television
Robert Sehlberg, musikchef MTG Radio

Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde

Mellan den 21 januari 2019 och den 9 september 2019 var hon utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor.

Mellan den 25 maj 2016 och den 20 januari 2019 var hon EU- och handelsminister.

Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde

Mellan den 21 januari 2019 och den 9 september 2019 var hon utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor.

Mellan den 25 maj 2016 och den 20 januari 2019 var hon EU- och handelsminister.