Innehållet publicerades under perioden 3 oktober 2014 till den 20 januari 2019

Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde

Mellan den 21 januari 2019 och den 30 november 2021 var han inrikesminister.

Mellan den 3 oktober 2014 och den 21 januari 2019 var han närings- och innovationsminister. 

Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde

Mellan den 21 januari 2019 och den 30 november 2021 var han inrikesminister.

Mellan den 3 oktober 2014 och den 21 januari 2019 var han närings- och innovationsminister. 

Artikel från Näringsdepartementet

Näringsdepartementet jobbar för ökad jämställdhet på Wikipedia

Publicerad

Nu har #WikiGap rullat vidare och Näringsdepartementet har anordnat ytterligare en skrivstuga för att öka jämställdheten på Wikipedia. Denna gång skedde det i samarbete med Chalmers tekniska högskola och Wikimedia Sverige. Den 29 augusti ägnade över 60 anmälda eftermiddagen åt att fylla på Wikipedia med kvinnliga forskare och innovatörer.

Arkiverade filmer finns hos Riksarkivet

Här fanns tidigare en film publicerad. Filmer sparas vanligtvis i sex månader på regeringen.se. Därefter arkiveras de hos Riksarkivet. Om du vill se filmen vänligen vänd dig till Riksarkivet. Filmer som producerats efter januari 2019 finns också tillgängliga på Regeringskansliets Youtubekanal.

Wikipedia är en enorm kunskapskälla som sköts av frivilliga skribenter som granskar och bidrar till världens största uppslagsverk. Här finns artiklar på över 290 språk och det är världens femte mest besökta webbplats, men det är också den enda icke-kommersiella sajten på topp tio-listan. Men i dag handlar endast en av fem biografier om kvinnor. Och nämns de överhuvudtaget är texten ofta väldigt kort.

UD initierade WikiGap den 8 mars

För att stärka den kvinnliga närvaron på Wikipedia tog UD initiativet till WikiGap, en världsomspännande kampanj som startade den 8 mars 2018. WikiGap är en skrivstuga där det skrivs nya artiklar om kvinnor, gamla artiklar fylls på och andra översätts. Allt för att göra Wikipedia mer jämställt, men också för att uppmuntra fler kvinnor att bidra till uppslagsverket. I dag är 90 procent av författarna män. Så här långt har cirka 50 av Sveriges ambassader anordnat egna WikiGaps runt om i världen. I våras tog Näringsdepartementet bollen och anordnade en skrivstuga på SLU i Umeå och den här gången var det dags för en på Chalmers i Göteborg.

Stor uppslutning på Chalmers

Det var stor uppslutning när evenemanget inleddes av närings- och infrastrukturminister Mikael Damberg tillsammans med Chalmers prorektor Anna Dubois och Wikimedia Sveriges Sofie Jansson.

– Vi vet att kvinnor som med rätta hör hemma i världens största uppslagsverk idag är underrepresenterade. Därför behövs det långsiktiga initiativ för att öka jämställdheten och mångfalden. Wikipedia är en fantastisk idé och det vi gör i dag går att göra på flera olika områden. Jag hoppas att detta kan spridas och att vi kan jobba med det här mer strukturerat i framtiden, sa Mikael Damberg.

Anna Dubois är prorektor på Chalmers där man har ett flertal jämställdhetssatsningar. Bland annat när det gäller ledarskap och genus, men också när det gäller rekryteringar. 

– Vi behöver krav och påtryckningar utifrån när det gäller jämställdhetsfrågorna. Det går åt rätt håll, men otroligt långsamt på professorssidan. Vi måste ha mål och jobba strukturerat. I dag får till exempel inte kvinnor lika mycket forskningspengar som män, sa Anna Dubois.

Wikimedia Sverige är en lokal, juridiskt obunden stödförening till Wikimedia Foundation, som driver några av världens största fria kunskapskällor, inklusive Wikipedia och Wikimedia Commons.

”Jämställdhet strategiskt viktigt för svensk näringslivsutveckling”

På WikiGap i Göteborg deltog många volontärer från Wikimedia Sverige. De är eldsjälar som på frivillig basis arbetar för att höja kvaliteten på Wikipedia och som hjälpte deltagarna på plats.

– Fler ska veta hur man fyller på Wikipedia och jag önskar fler evenemang liknande WikiGap. WikiGap är ett fantastiskt initiativ som så här långt har genererat över 3000 artiklar och i över 50 länder, sa Sofie Jansson på Wikimedia Sverige.

Det var många glada och nöjda deltagare som satt med ända till slutet av dagen. Då konstaterades det att WikiGap i Göteborg resulterade i ett stort antal artiklar, men att det också blev många översättningar. Totalt jobbades det på åtta språk, inklusive svenska.

– Vi vill se fler WikiGap! Förhoppningsvis kan det bli ett årligt event här på Chalmers, avslutade Anna Dubois.

Jon Simonsson, chef på enheten för Innovation, forskning och kapitalförsörjning, var med och samordnade eventet från Näringsdepartementets sida. Han är också nöjd med evenemanget.

– Jämställdhet och ökat deltagande av kvinnor i innovationssystemet är strategiskt viktigt för Sverige och vår näringslivsutveckling. För oss är WikiGap en viktig satsning, då den bidrar till att lyfta fram förebilder som kan få fler kvinnor att våga satsa på och utveckla sina idéer till företag och lösningar.

Bilder från WikiGap på Chalmers

Tre personer sitter och samtalar
Närings- och innovationsminister Mikael Damberg i samtal med Anna Dubois, prorektor Chalmers och Anita Fors, Chalmers under WikiGap Foto: Johan Bodell, Chalmers
Foto: Johan Bodell, Chalmers
Foto: Johan Bodell, Chalmers
Foto: Johan Bodell, Chalmers
Foto: Johan Bodell, Chalmers

Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde

Mellan den 21 januari 2019 och den 30 november 2021 var han inrikesminister.

Mellan den 3 oktober 2014 och den 21 januari 2019 var han närings- och innovationsminister. 

Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde

Mellan den 21 januari 2019 och den 30 november 2021 var han inrikesminister.

Mellan den 3 oktober 2014 och den 21 januari 2019 var han närings- och innovationsminister.