Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde

Mellan den 21 januari 2019 och den 9 september 2019 var hon utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor.

Mellan den 25 maj 2016 och den 20 januari 2019 var hon EU- och handelsminister.

Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde

Mellan den 21 januari 2019 och den 9 september 2019 var hon utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor.

Mellan den 25 maj 2016 och den 20 januari 2019 var hon EU- och handelsminister.

Artikel från Utrikesdepartementet

Nomineringar till Musikexportpriset 2018

Publicerad

Regeringens Musikexportpris delas varje år ut till en artist som under föregående år varit internationellt framgångsrik och medverkat till svenska musikaliska exportframgångar och bidragit till en positiv bild av Sverige. Vinnaren tillkännages av utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Ann Linde vid en prisutdelning på Utrikesdepartementet onsdag den 6 mars klockan 14.30.

 • Robyn

  Robyn

  Foto: Heji Shin

 • Ludwig Göransson

  Ludwig Göransson

  Foto: Austin Hargrave

 • Malin Byström

  Malin Byström

  Foto: Peter Knutson

 • Ilya Salmanzadeh

  Ilya Salmanzadeh

  Foto: Jay Veesualz

 • Mohombi

  Mohombi

  Foto: Miguel Starcevich

Förutom Musikexportpriset delas även Regeringens hederspris för mångåriga insatser för svensk musikexport ut och ett hedersomnämnande för insatser av särskild betydelse för svensk musiks internationalisering. Pristagarna tillkännages vid prisutdelningen.

Med Musikexportpriset vill regeringen uppmärksamma svenska aktörer och utövare i musikbranschen som bidrar till ökade exportframgångar för svensk musik och riktar strålkastarljuset mot Sverige.

- Det är med glädje och stolthet vi idag presenterar de nominerade till regeringens musikexportpris 2018, säger utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Ann Linde. De är alla stora och betydande musikutövare som exporterar musik i världsklass och visar på bredden av det Sverige åstadkommer på den internationella arenan.

De nominerade till regeringens musikexportpris 2018 är:

Malin Byström

Passion och en livslång kärlek till den klassiska musiken har skapat ännu en svensk superstjärna på operahimmelen. Lägg därtill en röst som får publik och kritiker att vallfärda till de stora operahusen i London, Paris och New York. Det har gått två decennier sedan scendebuten i Vadstena och under den tiden har Malin Byström utvecklats till en av vår tids mest eftersökta sopraner. Oavsett vem hon gestaltar, från unga flickor hos Mozart till opera-litteraturens mest desperata kvinnor som Elektra och Medea, fyller hon sin roller med liv. Och hon gör det utan att någonsin tappa kontrollen över sin röst. 2018 utnämndes Malin Byström både till svensk Hovsångerska och hon vann det prestigefyllda International Opera Awards (operavärldens Oscar) i kategorin Årets kvinnliga sångare. Sverige fortsätter att leverera sångare i världsklass.

Ludwig Göransson

Från Linköping till Los Angeles. Från att ha spelat sönder tummen till Metallica som åttaåring till att skina själv i popens och popkulturens mitt. Denne kompositör och producent sökte sig tidigt till filmmusiken för att den är full av möjligheter. För att man så gränslöst kan blanda och experimentera med både stil och rytm; som han gjorde på världens biografer ifjol med "Black Panther", "Creed II" och Venom". Samma sak händer i hans musik. Den sanslösa hiphop-gospel-trap-afrobeat-med mera-sången "This is America" med Childish Gambino tog nästan tre år att färdigställa. En viktig och uppmärksammad låt om dagens USA. Musikaliskt sett är den i sig en utmärkt programförklaring för vem denne gränslöse östgötemusikant är. Som så självklart är värd sina nomineringar till Oscar och Golden Globe. Plus de tre Grammys han vann.

Mohombi

Sedan 90-talet har den svensk-kongolesiske artisten och låtskrivaren Mohombi stått på scen i mer än fyrtioåtta länder med över tusen spelningar, tack vare talang, flit och en nonstop process. Med sin genre som han kallar afropop har Mohombi genom åren gett ut gemensam musik med artister som Pitpull, Shaggy, Nicole Sherzinger (Pussycat Dolls) och Akon. 2018 vann Mohombi två Grammys som låtskrivare på reggaetonartisen J Balvin album (Vibras) och en BMI-utmärkelse för den internationella hitlåten "Mi Gente" med Beyonce på remixen. Han är co-producent och låtskrivare för Jennifer Lopez låt "Dinero" med Cardi B och Dj Khaled som fick en MTV Video Music Award. Med sin bakgrund har Mohombi i decennier fört samman Sverige med Latinamerika och Afrika, till rytmerna som härstammar från de världsdelarna och nu finns över hela världen. Allt som oftast kallad av både sig själv och andra för "afrovikingen" i sann ambassadörsanda.

Robyn

Robyn, tidigare vinnare av regeringens musikexportpris, återkom hösten 2018 med sitt första studioalbum sedan år 2010. I genomslag var detta, i positiv bemärkelse, som inget hänt sedan dess. Det nya albumet ”Honey”, hennes totalt åttonde, togs emot världen över som en utgivning från en stilbildande fixstjärna. Såväl breda som nischade medier presenterade albumet som ett huvudnummer och detta, liksom singeln ”Missing U”, placerade sig sedan högt på årsbästalistor i exempelvis USA och Storbritannien. Det är den statusen Robin Carlsson har 23 år efter genombrottet; som tidlös artist, som modern entreprenör och numera som högst kreativ producent.

Ilya Salmanzadeh

I över tio år har Ilya Salmanzadeh arbetat som låtskrivare och producent. Karriären tog fart när Max Martin tog honom under sina vingar och via produktionskollektivet Wolf Cousins har Ilya utvecklat sin talang. Under åren har han arbetar med världsartister som Ellie Goulding, Taylor Swift, Fifth Harmony, Jennifer Lopez och Ariana Grande. Under 2018 har framgångarna med just Ariana Grande tagit Ilya till nya nivåer. I höstas hade sångerskan tre hits samtidigt på den amerikanska hitlistan signerade av den svenska hitmakaren.

Juryn för musikexportpriset består av:

Mikaela Fredriksen Tollin, tillförordnad generaldirektör Svenska institutet

Ametist Azordegan, författare och frilansjournalist

Anna-Karin Larsson, redaktionschef SR Musik, Sveriges Radio P2

Elin Norquist, chef Musikplattformen vid Statens musikverk

Elisabet Widlund, vd Musikförläggarna

Jesper Thorsson, vd Export Music Sweden

Lars Nylin, chefredaktör och ansvarig utgivare Musikindustrin

Linda Portnoff, vd Riteband 

Ludvig Werner, vd IFPI

Per Sinding-Larsen, musikjournalist Sveriges Television

Robert Sehlberg, musikchef MTG Radio

Samordnare för musikexportpriset är Gabriella Augustsson och Kristina Lindberg, Utrikesdepartementets enhet för hållbarhet och främjande.

Kontakt

UD:s presstjänst
Telefon 08-405 50 10
e-post till UD:s presstjänst

Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde

Mellan den 21 januari 2019 och den 9 september 2019 var hon utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor.

Mellan den 25 maj 2016 och den 20 januari 2019 var hon EU- och handelsminister.

Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde

Mellan den 21 januari 2019 och den 9 september 2019 var hon utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor.

Mellan den 25 maj 2016 och den 20 januari 2019 var hon EU- och handelsminister.