Regeringen kraftsamlar mot kriminalitet

Publicerad

För att vända utvecklingen i utsatta områden när det gäller ordning och säkerhet behöver det förebyggande arbetet förstärkas. Idag har justitie- och migrationsminister Morgan Johansson och inrikesminister Mikael Damberg fått i uppgift att leda ett arbete som ska mobilisera hela samhället för att motverka brottens orsaker och bygga ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige.

  • Foto från pressträffen

    Pressträffen var i anslutning till besöket på Södertörns högskola.

    Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

  • Polisstudenter visar hur utbildningen går till

    Södertörns högskola visade sin polisutbildning.

    Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Idag besökte statsminister Stefan Löfven, justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, inrikesminister Mikael Damberg och rikspolischefen Anders Thornberg polisutbildningen vid Södertörns högskola.

– Vi behöver angripa brottens orsaker och knäcka den organiserade brottsligheten. Därför har justitie- och migrationsministern och inrikesministern fått detta uppdrag att bredda arbetet ytterligare och leda regeringens arbete med att samla hela samhället i det brottsförebyggande arbetet, säger Stefan Löfven.

Strängare straff för brott mot blåljuspersonal

– De som har till uppgift att rädda andra ska kunna utföra sina jobb utan att bli angripen. Därför beslutade regeringen igår om en lagrådsremiss som ska leda till strängare straff för sabotage mot blåljuspersonal, säger Morgan Johansson.

De nya reglerna förslås träda i kraft 1 januari 2020.

– Den straffskärpning för brott mot blåljuspersonal som nu föreslås är en viktig byggkloss i arbetet med att göra polisyrket mer attraktivt och att nå målet med 10 000 fler poliser till 2024, säger Mikael Damberg. Polisen ska gå från 30 000 anställda till 40 000 anställda. Första utmaningen nu är att se till att fler söker till polisutbildningen och att utbildningarna fylls.