Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021.

Stort intresse för pengar till sommarjobb för ungdomar

Publicerad

Regeringens satsning för att stärka kommunernas möjlighet att erbjuda sommarjobb för ungdomar har hittills resulterat i att 243 av landets kommuner har tecknat överenskommelser med Arbetsförmedlingen. Överenskommelserna omfattar nära 153 miljoner kronor.

 • Eva Nordmark står i en gångtunnel tillsammans med två ungdomar. En av ungdomarna målar.

  Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark träffade sommarjobbande ungdomar under besöket i Tyresö kommun.

  Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

 • Eva Nordmark samtalar med sommarjobbande ungdomar i en gångtunnel.

  Tyresö kommun är en av kommunerna som genom regeringens sommarjobbssatsning har kunnat anställa fler ungdomar den här sommaren.

  Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

 • Hisham Shnawa samtalar och pekar med handen. Eva Nordmark lyssnar.

  Arbetsmarknadsministern i samtal med Hisham Shnawa, platschef.

  Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

 • Två tjejer som sommarjobbar plockar skräp. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark samtalar.

  Genom projektet "Tillsammans för Granängsringen" får ungdomarna utföra arbetsuppgifter för att öka trivseln och tryggheten i området.

  Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

 • Eva Nordmark står och pekar på ett staket. Bredvid står en kille från projektet Tillsammans för Granängsringen.

  - Det här projektet är ett bra exempel på hur sommarjobb kan ge unga en bra start i arbetslivet samtidigt som sommarjobbarna bidrar till ökad trygghet och trivsel i bostadsområdet, säger Eva Nordmark.

  Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

 • Eva Nordmark sitter på en stol på en gräsmatta och lyssnar på projektet Tillsammans för Granängsringen. Ungdomar i förgrunden.

  75 ungdomar sommarjobbar i år i projektet för att lyfta området.

  Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

– Det är väldigt positivt att så många kommuner tar vara på möjligheten att ge ungdomar en första värdefull erfarenhet av arbetslivet. Det är särskilt viktigt nu när ungdomsarbetslösheten ökar på grund av coronaviruset, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Tyresö kommun är en av kommunerna som genom regeringens satsning har kunnat anställa fler ungdomar den här sommaren. Arbetsmarknadsministern besökte under tisdagen kommunen och träffade ungdomar som sommarjobbar i området Granängsringen. Projektet ”Tillsammans för Granängsringen” är ett samarbete mellan Tyresö kommun och det kommunala bostadsbolaget Tyresöbostäder där ungdomarna får utföra arbetsuppgifter för att öka trivseln och tryggheten i området. De får bland annat måla, snickra, rensa ogräs och röja sly. De har även större projekt som att måla områdets gångtunnlar.

– Det här projektet är ett bra exempel på hur sommarjobb kan ge unga en bra start i arbetslivet samtidigt som sommarjobbarna bidrar till att öka tryggheten och trivseln i bostadsområdet, säger Eva Nordmark.

I vårändringsbudgeten avsatte regeringen 180 miljoner kronor under 2020 för att stärka kommunernas möjligheter att skapa sommarjobb för ungdomar. Arbetsförmedlingen är ansvarig myndighet för att fördela pengarna.