Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 30 november 2021 var han statsminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 30 november 2021 var han statsminister.

Artikel från Statsrådsberedningen

Videotoppmöte om EU:s långtidsbudget

Publicerad

På midsommarafton deltog statsminister Stefan Löfven i ett videomöte mellan EU-ländernas stats- och regeringschefer. Huvudämnet var EU:s långtidsbudget för perioden 2021–2027 och förslaget till återhämtningspaket.

Stefan Löfven sitter vid bord och deltar i videomöte
Statsminister Stefan Löfven deltog på midsommarafton i ett EU-toppmöte med fokus på EU:s långtidsbudget och förslaget till återhämtningspaket med anledning av coronautbrottets ekonomiska effekter. - EU-kommissionen har presenterat ett reviderat förslag på budget och precis som tidigare anser vi att den är den totala volymen fortfarande är för stor och att fortsatta rabatter är en förutsättning för överenskommelsen, sa Stefan Löfven bland annat efter mötet. Foto: Sveriges EU-representation

- Europa är fortfarande i ett allvarligt läge med risk för liv och hälsa och vi är långt ifrån genom den här krisen. Pandemins ekonomiska följdverkningar har drabbat EU och världen hårt och vi är överens om att det kommer att krävas gemensamma ansträngningar för att få hjulen att börja snurra igen. Ett ekonomiskt åtgärdspaket kan spela en viktig roll men kan på egen hand inte lösa de ekonomiska problemen. För att få igång den reala ekonomin måste den inre marknaden och den fria rörligheten fungera, sa statsminister Stefan Löfven efter mötet.

I slutet av maj la EU-kommissionen fram ett reviderat för slag på EU:s långtidsbudget för 2021–2027 samt ett förslag på åtgärder för att hjälpa de länder som drabbats hårt av coronautbrottet.

- Vi anser att återhämtningsfonden ska baseras på lån och inte på bidrag till medlemsstaterna. Det upplägg EU-kommissionen föreslår skulle innebära att budgeten ökar med femtio procent och det är inte rimligt. Ett upplägg med lån till fördelaktiga räntor och lång återbetalning möjliggör smarta jobb, produktivitet och konkurrenskraft i hela Europa, sa statsministern vidare.

- EU-kommissionen har presenterat ett reviderat förslag på budget och precis som tidigare anser vi att den är den totala volymen fortfarande är för stor och att fortsatta rabatter är en förutsättning för överenskommelsen. Det är däremot bra att budgeten moderniseras, bland annat genom ett större fokus på klimat och digitalisering, och att det föreslås en tydlig koppling mellan att ta emot EU-medel och att respektera rättsstatens principer. Det har Sverige kämpat hårt för, underströk Stefan Löfven.

Statsministern var tydlig med att en överenskommelse på mötet inte var väntad.

- EU:s återhämtning är viktig för Sverige och jag ser fram emot de fortsatta diskussionerna, avslutade statsminister Stefan Löfven.

 

Producerat av EU-representationen

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 30 november 2021 var han statsminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 30 november 2021 var han statsminister.

Mer om videotoppmötet 19 juni