Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 30 november 2021 var han statsminister.

Mellan den 21 januari 2019 - 17 december 2020 var han minister för internationellt utvecklingssamarbete.

Mellan den 25 maj 2016 och den 21 januari 2019 var han bostads- och digitaliseringsminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 30 november 2021 var han statsminister.

Mellan den 21 januari 2019 - 17 december 2020 var han minister för internationellt utvecklingssamarbete.

Mellan den 25 maj 2016 och den 21 januari 2019 var han bostads- och digitaliseringsminister.

Artikel från Utrikesdepartementet

Sveriges regering ser med stort allvar på utvecklingen i Belarus

Publicerad Uppdaterad

Presidentvalet som ägde rum den 9 augusti var varken fritt eller rättvist och den belarusiska regimen har sedan dess gjort sig skyldiga till våld mot och arresteringar av fredliga demonstranter. Sverige stöttar helhjärtat det belarusiska folkets rätt att själva bestämma sin framtid och fritt välja sina ledare.

De mycket omfattande demonstrationer vi sett i Belarus de senaste dagarna visar med all tydlighet att det belarusiska folket inte accepterar det utannonserade valresultatet utan strävar efter demokratisk förändring och reformer.

Redan innan valet var den svenska regeringen tydlig med krav på att valen hölls enligt internationella standarder.

Efter valet har regeringen varit drivande inom Europeiska unionen för ett kraftfullt agerande inklusive riktade sanktioner mot de ansvariga för valfusk och övergrepp.

EU har också agerat tydligt och börjat ta fram riktade sanktioner. Onsdagen 19 augusti hålls ett extrainkallat Europeiskt råd att om Belarus, där statsminister Stefan Löfven kommer att fortsätta driva på för ett aktivt och tydligt EU.

Utrikesminister Ann Linde har haft ett telefonsamtal med Belarus utrikesminister Vladimir Makei, samtalet ägde rum den 18 augusti. Under samtalet framförde Linde djup oro över händelseutvecklingen i Belarus och påpekade de uttalanden som Sverige och EU har gjort angående det oacceptabla våldet mot demonstranter och valfusket under presidentvalet.

Som kommande ordförandeland i OSSE, tillsammans med nuvarande ordföranden Albanien, har utrikesminister Ann Linde, tillsammans med Albaniens premiär-, Europa- och utrikesminister Edi Rama, erbjudit sig att besöka Minsk för att träffa representanter för Belarus regering och oppositionen.

Utrikesminister Ann Linde pratade den 21 augusti med Rysslands utrikesminister Sergei Lavrov. Under samtalet diskuterade de båda situationen i Belarus och hur OSSE kan engageras. Sverige, Ryssland och Belarus är medlemmar i OSSE som har 57 medlemmar i Europa, Centralasien och Nordamerika.

Utrikesminister Ann Linde har samtalat med den belarusiska oppositionskandidaten Svetlana Tichanovskaja och framfört Sveriges stöd för det belarusiska folket.

Den 18 augusti togs beslut som att frysa det svenska bistånd som gått till projekt där statliga aktörer har en aktiv roll. Just nu pågår även ett arbete med att se över om Sverige ytterligare kan stötta de demokratiska krafter som finns i landet.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 30 november 2021 var han statsminister.

Mellan den 21 januari 2019 - 17 december 2020 var han minister för internationellt utvecklingssamarbete.

Mellan den 25 maj 2016 och den 21 januari 2019 var han bostads- och digitaliseringsminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 30 november 2021 var han statsminister.

Mellan den 21 januari 2019 - 17 december 2020 var han minister för internationellt utvecklingssamarbete.

Mellan den 25 maj 2016 och den 21 januari 2019 var han bostads- och digitaliseringsminister.