Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Artikel från Utrikesdepartementet

Nomineringar till regeringens exportpris för de kulturella och kreativa näringarna 2019

Publicerad

Regeringens exportpris för kulturella och kreativa näringar delas ut för att uppmärksamma bredden inom de kulturella och kreativa näringarna och deras bidrag till svensk export samt främjandet av Sverige som ett innovativt och kreativt land. Priset uppmärksammar en vinnare som utgjort synnerligen goda exempel inom sin delsektor och därmed bidragit till svensk export och som i sin verksamhet bidragit till att göra Sverige synligt utomlands.

 • Hövding

  Hövding

  Foto: Hövding

 • Très Bien

  Très Bien

  Foto: Très Bien

 • Unga Klara

  Unga Klara

  Foto: Unga Klara

 • Filmlance

  Filmlance

  Foto: Filmlance

 • Goodbye Kansas Studios

  Goodbye Kansas Studios

  Foto: Goodbye Kansas Studios

I år delas även ett pris ut i den nya kategorin Årets uppstickare, till en aktör inom de kulturella och kreativa näringarna som börjat göra avtryck internationellt eller vars verksamhet visar på exportpotential, och som är ett synnerligen gott exempel inom sin bransch.

Vinnarna tillkännages av Anna Hallberg, utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor vid en prisutdelning fredag den 23 oktober.

De nominerade till regeringens exportpris för kulturella och kreativa näringar 2019 är: 

Goodbye Kansas Studios

Med effekter som flyttar fantasins gränser för vad som är tekniskt möjligt har Goodbye Kansas Studios imponerat på den internationella animation-, spel- och specialeffektsindustrin. Företaget har på bara några år blivit Sveriges största leverantör av visuell storytelling, datorgenererade animationer och motion capture till film och spel. 2019 hade trailern för dataspelet Cyberpunk 2077 premiär på spelmässan E3 i Los Angeles. Trailern rankas som en av de två mest sedda någonsin och vann the VEA Awards i kategorin ”Outstanding Animated Character in a Commercial”. Trailern för spelet Overkill’s The Walking Dead har också den mottagit ett flertal priser. Goodbye Kansas Studios har kontor och studios i London, Hamburg och Los Angeles. Huvudkontoret ligger dock i Hammarby Sjöstad i Stockholm, där en av världens mest tekniskt avancerade studior lockar talanger från hela världen.

Filmlance

Filmlance International är produktionsbolaget som är mest känt för sina framgångar med den svensk-danska internationellt prisbelönade kriminalserien Bron, som sålts till över 188 länder. Flera års strategiskt och metodiskt arbete och samarbete med de bästa manusförfattarna har under 2019 fallit på plats och gjort Filmlances dramaproduktioner redo att rullas ut i världen för att konkurrera med de internationella streamingsuccéerna. Den kritikerrosade och medialt uppmärksammade TV-serien Kalifat hade i början av 2020 världsrelease på Netflix. Detta följs av TV-serien Björnstad, baserad på Fredrik Backmans böcker, som precis haft svensk och internationell premiär på HBO. Framgångarna med Bron har bäddat för kommande exportframgångar och gör att Filmlance och svenskt manusberättande fortsätter att ta plats på den internationella arenan.

Unga Klara  

Unga Klara har sedan starten 1975 givit barn och vuxna nyskapande och tankeväckande scenkonstupplevelser. Med sin osvikliga förmåga att ständigt förnya sig och samtidigt behålla sin relevans har Unga Klara bjudit på teater av hög konstnärlig kvalitet, alltid med barnet i centrum och i dialog med sin samtid. 2019 var året då Unga Klara åkte på turné med fyra pjäser till Turkiet, Kina, Sydafrika och USA i vad som var den största internationella satsningen vi sett inom svensk barn- och ungdomsteater. Under turnén genomfördes även skådespelarutbyten, seminarier och andra aktiviteter med både barn och vuxna. Turnén har bidragit till att fördjupa kulturutbytet, samtalet och samskapandet med den internationella teatervärlden. Under 2019 startade Unga Klara även samarbetsprojekt med teatrar och organisationer i Kenya, Rwanda, Tanzania, Turkiet och Uganda och fortsätter därmed att sätta Sverige på den internationella scenkonstkartan.

Hövding  

Idén om en airbag för cyklister föddes 2005 i samband med införandet av en lag i Sverige om att alla under 15 år skulle använda cykelhjälm. 2013 lanserade företaget Hövding ett innovativt och nyskapande koncept: hjälmen som är en airbag inuti i en halskrage och som kan bäras av alla över 15 år. I dag är Hövdings airbagsystem klassat som världens säkraste huvudskydd för cyklister och har sålt i fler än 230 00 exemplar i över sexton länder. På tretton år har företaget växt från att vara två personer till att vara ett börsnoterat företag med fler än fyrtio medarbetare. Under 2019 lanserades ytterligare en generation på alla nyckelmarknader och försäljningen ökade med över 20 procent. Hövding 3 är en smartare produkt som kan kopplas upp mot mobilen och en utvecklad airbagteknologi har gjort det möjligt att skala upp produktionsvolymen. 

Très Bien

I början av 2000-talet drev de fyra vännerna Simon och Hannes Hogeman, Jakob Törnberg och Björn Lindén klädbutiker i Malmö med konceptet att blanda gatumode med exklusiva herrmodemärken. 2006 skapades idén en e-handelsbutik. I takt med en växande e-handel och det då nya fenomenet modebloggar som lyfte svenska modemärken, expanderade Très Bien fort, vissa år med en tillväxt på över 300 procent. Sedan 2014 lanserar företaget varje år sin egen herrkollektion, en kombination av high fashion och streetwear. Nätbutiken fortsätter vara en ledstjärna inom mode, och Très Biens egna produkter finns att köpa i de mest profilerade modebutikerna i världen. När modejätten Prada väljer tre butiker att samarbeta med i Europa är Très Bien en av dem.  Utlandsexpansionen och den internationella uppmärksamheten har tagit fart under 2019 då Très Bien deltog på modeveckan i Tokyo och öppnade butik i modedistriktet Soho i London.

Juryn för exportpriset för kulturella och kreativa näringar består av:

 • Madeleine Sjöstedt, generaldirektör för Svenska institutet och ordförande i juryn
 • Patrik Liljegren, Kulturförvaltningen, Stockholms stad
 • Carin Daal, Giv Akt Skåne AB
 • Stina Almqvist, Region Norrbotten
 • Peter Majanen, Quattroporte
 • Bongi MacDermott, Kulturrådet
 • Tobias Nielsén, Volante
 • Helen Rönnholm, Business Sweden

Juryn har enats om fem nominerade utifrån ett 30-tal inkomna förslag från representanter från 10 branscher: arkitektur, dataspel, design, film, fotografi, konst, litteratur, media- och marknadskommunikation, mode och scenkonst.