Innehållet publicerades under perioden 21 januari 2019 och 8 juli 2021

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 30 november 2021 var han statsminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 30 november 2021 var han statsminister.

Skärpta allmänna råd för fler regioner och ytterligare budgetsatsningar

Publicerad

Två extra ändringsbudgetar överlämnas till riksdagen med anledning av ett förvärrat pandemiläge. Ytterligare tre län omfattas nu av lokala allmänna råd och restaurangnäringen beläggs med striktare förhållningsregler. Det meddelade statsminister Stefan Löfven tisdag den 3 november på en pressträff tillsammans med socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Stefan Löfven står vid ett talarpodium och håller pressträff.
Det var mycket vi gjorde rätt i våras, sade statsministern, och manade till att vi måste ta oss tillbaka till det läget igen. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Statsminister Stefan Löfven inledde pressträffen med att inskärpa allvaret i den negativa utveckling av coronapandemin.

– Utvecklingen går åt fel håll. Läget är mycket allvarligt. Det var mycket vi gjorde rätt i våras, sade statsministern, och manade till att vi måste ta oss tillbaka till det läget igen.

– Det vi gör nu avgör hur och om vi firar Lucia, hur vi firar jul, sade han.

Skärpta lokala allmänna råd i ytterligare tre län

I samråd med bland annat regionala smittskyddsläkare och länsstyrelser har det också fattats beslut om att skärpta lokala allmänna råd även ska omfatta Halland, Örebro och Jönköping. I praktiken innebär detta att sju av tio svenskar nu berörs av skärpta lokala allmänna råd.

Lokala allmänna råd, på Folkhälsomyndighetens webbplats

Skärpta föreskrifter för serveringsställen

Även för serveringsställen som restauranger, caféer och nattklubbar har nu föreskrifterna skärpts genom att sällskap om högst åtta personer tillåts sitta vid samma bord, samt att vid eventuell konsert eller liknande på serveringsstället ska samtlig närvarande publik vara sittande.

Två extra ändringsbudgetar överlämnade till riksdagen

Statsministern meddelade också att regeringen idag har överlämnat ytterligare två extra ändringsbudgetar för 2020 till riksdagen. För att kompensera kommuner och regioners merkostnader inom hälso- och sjukvården samt omsorgen om äldre och personer med funktionsnedsättning till följd av covid-19 avsätts ytterligare 10 miljarder kronor.

Dessutom avsätts ytterligare 3 miljarder kronor som ska användas till att fortsatt finansiera den storskaliga testningen och i övrigt stödja Folkhälsomyndigheten och regionerna i deras arbete med testning av covid-19.

Sverige bidrar även med 300 miljoner kronor 2020 för att EU ska kunna fortsätta arbetet med att säkra medlemsstaternas tillgång till vaccin mot covid-19.

Pressmeddelande: Ytterligare två extra ändringsbudgetar till riksdagen

Socialminister Lena Halllengren underströk därefter allvaret i det statsminister Stefan Löfven sagt och det gemensamma ansvar alla medborgare har för att vända utvecklingen åt rätt håll.

– När lokala skärpningar sker, är det särskilt viktigt att du håller dig uppdaterad om vad som gäller där du bor, sade socialministern bland annat.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlsson summerade och förtydligade avslutningsvis mycket av det statsministern och socialministern tidigare sagt.

– Det krävs utökad kapacitet i regionerna, sade han och beskrev de omprioriteringar som krävs för att upprätthålla den omfattande testningen och den ökade smittspårningen som krävs.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 30 november 2021 var han statsminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 3 oktober 2014 och den 30 november 2021 var han statsminister.