Artikel

Sveriges EU-representation välkomnar besöksgrupper

EU-representationen är Sveriges största utlandsmyndighet och regeringens förlängda arm i Bryssel. Vad innebär det i praktiken och vad gör egentligen de 120 personer som arbetar här? Över 100 besöksgrupper tar årligen chansen att på plats få svar på den och många andra frågor om EU. Nu ökar också antalet grupper som väljer att möta representationen på distans via video.

 • Anna-Charlotta Erikson

  - För vetgiriga och samhällsintresserade gymnasieungdomar är ett Brysselbesök verkligen att rekommendera. Det händer också att klasser i årskurs nio kommer hit och de är självklart också välkomna, säger Charlotta Erikson som här har gymnasieklasser från Vellinge och Karlskrona på besök.

  Foto: EU-representationen

 • Moonriders i Bryssel

  260 mil tur och retur körde medlemmarna i MC-klubben Moonriders för att på plats i Bryssel få inblick i hur EU fungerar.

  Foto: Privat

 • Andreas Norlén

  I februari efter att talman Andreas Norlén avslutat arbetet med tillsättningen av den nya regeringen besökte han EU-representationen och bland annat Europaparlamentet för att få en färsk bild av EU-arbetet.

  Foto: Sveriges EU-representation

Listan blir lång när Charlotta Eriksson som är ansvarig för besök på Sveriges EU-representation radar upp alla de gäster som tagit plats i auditoriet, eller för att online lära sig om representationens arbete och EU.

– Studenter och skolklasser, partigrupper på olika nivåer, skolledare, chefer i statliga myndigheter, fackföreningar, företag, intresseorganisationer, pensionärsföreningar, riksdagens utskott och kungaparet, och för ett par år sedan en mc-klubb som körde från Stockholm hit till Bryssel på motorcykel.

Charlotta Eriksson understryker att förkunskaper spelar mindre roll. Hon förklarar att i mötet med besöksgrupperna står EU-representationens uppdrag att få EU:s gemensamma politik att hamna så nära regeringens linje som möjligt i fokus.

– Jag berättar om hur vårt arbete går till i praktiken och var i den politiska beslutsprocessen EU-representationen hör hemma. Om gruppen är intresserad av något särskilt sakområde försöker vi se till att man får träffa en expert. Det kan till exempel handla om miljöpolitik, migration, utbildning, EU:s utrikespolitik eller annat, säger Charlotta Eriksson.

Ett besök på EU-representationen är ofta ett av flera stopp som många grupper gör i Bryssel. Charlotta Eriksson påpekar att ett besök på representationen tillsammans med Europaparlamentet, EU-kommissionen, ett svenskt regionkontor och kanske ytterligare någon eller några organisationer är att rekommendera.

– Då ger man sig själv de bästa möjliga förutsättningarna att få hela bilden och hur EU fungerar. Men för att få ut så mycket som möjligt är det också avgörande att fundera igenom sitt syfte med besöket.

Tips och råd inför Brysselbesöket

Charlotta Eriksson har i snart 10 års tid träffat grupper på olika nivåer på studiebesök i Bryssel. Här är hennes tips och rekommendationer:

 • Fundera på vad ni vill ha ut av ert besök och tala om för mig om gruppen har särskilda förväntningar. Ställ gärna frågor, då vet jag vad ni vill veta mer om!
 • Var gärna ute minst tre månader i förväg om du utöver EU-representationen vill besöka EU-institutioner och andra organisationer med din grupp.
 • Var uppmärksam på att EU-representationens och EU-institutionernas helgdagar stämmer inte alltid stämmer överens med de svenska.
 • Undvik de veckor parlamentet sammanträder i Strasbourg om ni vill träffa Europaparlamentariker.
 • EU:s stats- och regeringschefer möts i fyra gånger per år i Bryssel och då är en stor del av EU-kvarteren är avspärrade.
 • Alla i gruppen måste ha med sig en giltig ID-handling, helst pass.
 • Kom ihåg att maila en deltagarlista till oss och andra organisationer ni besöker.
 • Det finns gott om hotell och vandrarhem i Bryssel i alla kostnadsnivåer.
 • EU-representationen tipsar gärna om andra besök men kan inte sy ihop hela besöksprogrammet i Bryssel. Några användbara länkar hittar du här nedanför.

Välkommen till Bryssel!

Här hittar du information om att besöka: 
Europeiska rådet
EU-kommissionen
Europaparlamentet
Europeiska historiens hus
Svenska regionkontor i Bryssel

Kontakt

Anna-Charlotta Erikson
Presskontakt för rådet för utbildning, ungdomsfrågor och kultur, sysselsättnings-, hälso- och sjukvårdsrådet. Handläggare (besöksgrupper och intranät)
Telefon +32 (0)2 289 57 64
Mobil +32 (0) 478 97 93 52
e-post till Anna-Charlotta Erikson

Mer om Sveriges EU-representation

Utredningen om delaktighet i EU