Innehållet publicerades under perioden 9 juli 2021 och 30 november 2021

Artikel från Utrikesdepartementet

Nomineringar till regeringens exportpris för kulturella och kreativa näringar 2020

Publicerad

För fjärde året i rad uppmärksammar regeringen svenska exportframgångar inom de kulturella och kreativa näringarna med ett pris, som delas ut av utrikeshandelsminister Anna Hallberg den 14 oktober.

 • White

  Foto: Åke Eson Lindman

 • Bild på Lars Wingefors

  Lars Wingefors

  Foto: Embracer Group

 • Above

  Foto: Above

 • Foto på Nathalie Djurberg och Hans Berg

  Nathalie Djurberg och Hans Berg

  Foto: David Neman/©Nathalie Djurberg & Hans Berg/Bildupphovsrätt 2021

 • Bild på barn som lyssnar på ljudbok

  Storytel

  Foto: Storytel

Regeringens exportpris för kulturella och kreativa näringar delas ut för att uppmärksamma deras bidrag till svensk export samt främjandet av Sverige som ett innovativt och kreativt land. Priset tilldelas en aktör som utgjort synnerligen goda exempel inom sin delsektor och därmed bidragit till svensk export och som i sin verksamhet bidragit till att göra Sverige synligt utomlands.

Ett pris delas även ut i kategorin Årets uppstickare som instiftades 2020, till en verksamhet inom de kulturella och kreativa näringarna som genomsyras av kvalitet, kreativ höjd och innovationsförmåga samt har fått internationell uppmärksamhet.

Vinnarna tillkännages av utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Anna Hallberg vid en prisutdelning torsdag den 14 oktober.

De nominerade till regeringens exportpris för kulturella och kreativa näringar 2020 är: 

White arkitekter (arkitektur)

I sjuttio år har White arkitekter medverkat till att forma det svenska samhället och den internationella arkitekturhistorien. Idag är White Sveriges största arkitektkontor med över 700 medarbetare på 12 kontor i Norge, Danmark, Storbritannien och Tyskland. År 2020 anställde man flera nya medarbetare till Londonkontoret och bedrev projekt i tolv länder.

White har under lång tid gått i bräschen för cirkulär arkitektur och hållbara livsmiljöer och tar i år ytterligare ett steg genom beslutet att alla projekt ska vara klimatpositiva från år 2030.

Under 2020 har det medarbetarägda kontoret även vunnit flera prestigefyllda priser och utmärkelser, däribland Housing Design Awards för bostadsområdet ”Climate Innovation District” i Leeds, Storbritannien.

Med imponerande skicklighet har White kontinuerligt skapat nya designuttryck samtidigt som man satt ljuset på arkitekturens förmåga att vara drivande i omställningen för en hållbar framtid.

Lars Wingefors (dataspel)

I tre decennier har Lars Wingefors utmanat branschens etablerade ordningar och hittat nya möjligheter där andra inte tittat. Med en stor kärlek till spel och alla sorters nördkultur har Lars Wingefors byggt ett globalt affärsimperium som i år tagit platsen som dataspelsföretaget med högst börsvärde i Europa.

Embracer Group är moderbolag till företag som utvecklar och förlägger PC, konsol- och mobilspel för den globala spelmarknaden. Bolaget har en bred spelportfölj med över 240 ägda varumärken däribland Darksiders och Metro Exodus. Koncernen har 81 interna studior och över 8500 medarbetare och kontrakterade utvecklare i fler än 40 länder. 

Lars Wingefors driver på utvecklingen inom dataspel i hela världen och Sverige har gått från att vara ett land som säljer bolag till utlandet, till att köpa bolag i utlandet. I spetsen för den utveckling går Lars Wingefors, som visar att kultur och kreativitet med fördel kan förenas med framgångsrik affärsverksamhet.

Above (design)

Above startade sin verksamhet 2017 och har sedan dess etablerat sig som en av Europas mest inflytelserika design- och innovationsbyråer. Genom att arbeta med både digitala och fysiska helhetslösningar i gränslandet mellan strategi, teknikutveckling och design har byrån lockat storbolag som Google och Scania så väl som små progressiva start-ups. Företaget har kontor i både Nacka och Malmö samt representation i Shenzhen i Kina och San Francisco i USA.

Under 2020 ställde man om och vände sig mot branscher som påverkades mindre av coronapandemin och kunde därmed bygga vidare på framgångsresan. Närmare hälften av omsättningen kommer idag från internationella kunder och samarbeten, bland annat i USA, Danmark, Tyskland och Nederländerna.

Above fortsätter att attrahera talanger och kunder från hela världen och bidrar till att visa att Sverige är en kreativ och innovativ framtidsfabrik att räkna med.

Nathalie Djurberg och Hans Berg (konst)

Nathalie Djurberg och Hans Berg har som få andra svenska konstnärer bidragit till att öka intresset för svensk modern konst. Djurbergs skapelser tillsammans med Bergs musik har engagerat åskådare världen över och de är sedan ett decennium tillbaka väletablerade på den internationella konstscenen. De har ställt ut på platser som Venedigbiennalen, The New Museum i New York, 21st Century Minsheng Art Museum i Shanghai och Lisson Gallery i London. 

Under 2020 har Nathalie Djurberg och Hans Berg medverkat i både fysiska och digitala utställningar, bland annat på biennalen Manifesta 13 i Marseille och med utställningen This is Heaven på Centro Andaluz de Arte Contemporáneo. I november 2020 skrevs svensk konsthistoria när skulpturen Crocodile, Egg, Man klubbades för 16 miljoner under en auktion på Bukowskis, vilket gör det till det dyraste svenska samtida konstverket om någonsin sålts i Sverige.

Konstnärsduon har under året visat att de fortsätter att skapa uppmärksamhet och stärka Sveriges konstanseende i internationella sammanhang.

Storytel (litteratur)

Intresset för ljudböcker har ökat explosionsartat de senaste åren. Utvecklingen fick en skjuts under pandemiåret 2020 då intäkterna för digitala abonnemangstjänster ökade med över en tredjedel. Svenska Storytel är en av världens största prenumerationstjänster för streaming av ljud- och e-böcker. Fler än 700 anställda servar över 1,6 miljoner abonnenter med över 700 000 titlar globalt. Företaget, som grundades 2005, finns i dag på 25 marknader runt om i världen. Under 2020 förvärvade man bland annat den israeliska ljudbokstjänsten iCast och även konkurrenten Kitab Sawti i Mellanöstern, vilket gör att man nu även kan erbjuda världens största utbud av ljudböcker på arabiska.

Storytel har legat steget före och drivit utvecklingen i bokbranschen både i Sverige och internationellt. Utrustad med en bra affärsidé och uthållighet har Jonas Tellander visat att ljudbokslyssning numera är ett självklart sätt att ta del av litteratur.

Juryn för exportpriset för kulturella och kreativa näringar och Årets uppstickare består av:

 • Madeleine Sjöstedt, generaldirektör för Svenska institutet och ordförande i juryn
 • Stina Almqvist, Region Norrbotten
 • Carin Daal, Stena Fastigheter, Malmö
 • Patrik Liljegren, Kulturförvaltningen, Stockholms stad
 • Bongi MacDermott, Kulturrådet
 • Peter Majanen, Quattroporte
 • Tobias Nielsén, Volante
 • Helen Rönnholm, Business Sweden

Juryn har enats om fem nominerade utifrån ett 30-tal inkomna förslag från representanter från 10 branscher: arkitektur, dataspel, design, film, fotografi, konst, litteratur, media- och marknadskommunikation, mode och scenkonst.