Hoppa till huvudinnehåll

Nästa steg i arbetet med strategiska planen för den gemensamma jordbrukspolitiken

Publicerad

Den 22 december 2021 överlämnades förslaget till Strategisk plan för den gemensamma jordbrukspolitiken 2023–2027 till EU-kommissionen för godkännande. EU-kommissionen har nu återkommit med frågor och synpunkter i ett så kallat observationsbrev till Sverige.

Ladda ner:

Arbetet med att besvara brevet påbörjas nu inom Regeringskansliet och målet är att brevet ska vara helt besvarat i sommar. Efter genomförda förhandlingar ska EU-kommissionen godkänna den strategiska planen som ska träda i kraft 2023.

Kontakt

Har du frågor om arbetet som genomförs i Regeringskansliet går det bra att skicka e-post. Observera att e-post till departementet i normala fall blir en allmän handling.

 

Bakgrund CAP

Vart sjunde år reformeras den gemensamma jordbrukspolitiken (CAP). Den nya perioden kommer att starta 2023. EU-kommissionen har lagt fram lagförslag om den gemensamma jordbrukspolitiken efter 2020. Varje medlemsland i EU ska kopplat till detta ta fram en strategisk plan för att beskriva den jordbrukspolitik som landet ska införa och bedriva.

Ansvarsfördelning mellan Regeringskansliet och Jordbruksverket

Det är regeringen (Näringsdepartementet) som äger den strategiska planen och beslutar om innehållet i den. Innan den strategiska planen kan träda i kraft ska den även godkännas av EU-kommissionen.

Jordbruksverkets ansvar är att löpande svara på uppdrag från regeringen (Näringsdepartementet), bidra med utvärderingar och analyser samt föreslå utformning av stöd och ersättningar i den strategiska planen. I det arbetet har Jordbruksverket samverkat med andra myndigheter, intresseorganisationer och näring.

Laddar...