Artikel från Statsrådsberedningen

Statsministern i möte med Natos generalsekreterare

Publicerad

Statminister Magdalena Andersson träffade under måndagen Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i Natohögkvarteret i Bryssel. Fokus vid mötet låg på Sverige och Finlands ansökan om Natomedlemskap.

Mötet vid Natohögkvarteret inleddes med samtal kring det kraftigt försämrade säkerhetsläget med anledning av Rysslands aggression mot Ukraina. Fokus i diskussionerna låg sedan främst på Sverige och Finlands ansökan om medlemskap i Nato. Statsministern lyfte bland annat upp det utbredda stödet bland Natoländerna som Sverige och Finlands ansökan har samt hur Sverige och Finland som Natomedlemmar kommer att öka säkerheten för samtliga medlemsländer.

Vid mötet diskuterades även måndagens möte i Bryssel mellan representanter från Sverige, Finland och Turkiet med anledning av Sverige och Finlands ansökan samt Natos toppmöte i Madrid den 29-30 april där Sverige deltar som partnerland.