Artikel från Statsrådsberedningen

Statsministern betonade vikten av stöd till Ukraina på toppmöte för Krimplattformen

Publicerad

Tisdag den 23 augusti deltog statsminister Magdalena Andersson digitalt i toppmötet för den internationella Krimplattformen till stöd för Ukrainas suveränitet och territoriella integritet.

I sitt anförande under mötet underströk Magdalena Andersson hur allvarligt Sverige ser på de oräkneliga brott mot mänskliga rättigheter och internationell lag som ryska myndigheter gjort sig skyldiga till på Krimhalvön och annat tillfälligt ockuperat ukrainskt territorium.

Tal: Anförande av statsministern på Krimplattformens toppmöte

– Jag blev skakad av vad jag såg och hörde under mitt besök i Butja och Borodjanka i juli, sade hon.

Artikel: Magdalena Andersson har besökt Ukraina

Statsminister Magdalena Andersson konstaterade att Rysslands aggression primärt är riktad mot Ukraina, men att konsekvenserna av den även är allvarliga för Europa och globalt, till exempel när det gäller tillgång till energi och mat.

– Vi måste fortsätta att stå enade i vårt stöd till Ukraina, nu och på lång sikt. Vi måste se till att det internationella samfundet fortsätter svara samordnat och principfast för att stoppa Rysslands aggression och ställa ansvariga till svars. Sverige kommer fortsätta sitt enträgna stöd till Ukraina. Min regering kommer inom kort att presentera ytterligare omfattande stödpaket som kommer att stärka Ukrainas motståndskraft. Ju starkare Ukraina är, desto säkrare är vi andra.

– Slava Ukraini (ära till Ukraina), avslutade statsministern.