Rundabordssamtal om otillåten påverkan mot partier och offentligt beslutsfattande
Publicerad
Förra veckan bjöd Justitiedepartementet in till ett rundabordssamtal om otillåten påverkan mot partier och offentligt beslutsfattande. Syftet med rundabordssamtalet var att skapa en gemensam bild av problem som olika aktörer har identifierat, vilka de allvarligaste riskfaktorerna är och vilka åtgärder som behöver vidtas på kort och lång sikt.
Inbjudna till mötet var Polismyndigheten, Brottsförebyggande rådet (Brå), Åklagarmyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Transparency International Sverige, Sveriges Kommuner och Regioner, två kommuner samt representanter från riksdagens konstitutionsutskott.
På mötet delade kommunerna med sig av sina erfarenheter av problem med otillåten påverkan från ett lokalt perspektiv. Polismyndigheten gav en översiktlig lägesbild av den organiserade brottsligheten och kopplingarna till otillåten påverkan. Därefter diskuterades hur motståndskraften mot otillåten påverkan kan stärkas.
På mötet uppdaterade justitieministern också deltagarna om regeringens pågående arbete.
– Jag ser mycket allvarligt på påverkansförsök som riktas mot enskilda förtroendevalda, politiska partier och beslutande församlingar. Därför var det viktigt att samla flera aktörer runt bordet och skapa oss en gemensam bild av läget och om vad som behöver göras på kort och lång sikt. En slutsats var att mörkertalet sannolikt är stort, säger justitieminister Gunnar Strömmer.