Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde
Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde
Migrationsministern mötte civilsamhället för att diskutera IOM:s rapport
Publicerad
Den 29 juni bjöd migrationsminister Maria Malmer Stenergard in till ett rundabordssamtal för att diskutera slutsatserna från en omfattande undersökning som FN:s migrationsorganisation (IOM) genomfört på uppdrag av regeringen. Rapporten handlar om situationen för personer från Ukraina med tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet, bland annat deras förutsättningar för att ta sig in på arbetsmarknaden.
Undersökningen handlade om hur vuxna personer som är registrerade enligt massflyktsdirektivet, upplever sin situation i Sverige och innehöll frågor om individernas livssituation, bakgrund och framtidsplaner. Regeringen bjöd in flera myndigheter och organisationer som på olika sätt har kontakt med målgruppen.
– Det var ett mycket givande och positivt samtal, där deltagarna kom med flera konkreta frågor och kloka funderingar. Rapporten togs väl emot och kan även bidra till utökad kunskap för de myndigheter och organisationer som arbetar för att stötta den här gruppen, utöver att utgöra ett värdefullt underlag för regeringen, säger Maria Malmer Stenergard.
Svensk sammanfattning av IOM:s rapport, se sidorna 3–5
Migrationsministern inledde med att berätta om undersökningen och regeringens prioriteringar på migrationsområdet för personer med tillfälligt skydd i Sverige. Sedan delade deltagarna med sig av sin övergripande reflektion av rapportens resultat under en bordsrunda. Bland annat lyftes språkförbistringar av fler än hälften av respondenterna som ett av de största hindren för att komma in på arbetsmarknaden.
Rapporten bekräftade den bild som flera av deltagarna hade. Nämligen att relativt många i den här gruppen är högutbildade och har kommit in i arbete. Men deltagarna diskuterade också hur man skulle kunna nyttja deras kompetens ännu mer och få ännu fler i arbete.
En annan reflektion var att många i gruppen inte avser att flytta tillbaka till Ukraina när det blir möjligt. Bara 28 procent av de tillfrågade svarade att de vill återvända.
– Det ställer högre krav på oss att tänka långsiktigt. Nu har det snart gått 1,5 år sedan kriget bröt ut och vi behöver – utöver konkreta åtgärder för att stötta dessa personer här och nu - också titta på vad som sker när kriget tar slut, säger Maria Malmer Stenergard.
Deltagare vid rundabordssamtalet
Företrädare för Migrationsverket, Arbetsförmedlingen, Folkuniversitetet, Nordic Ukraine Forum, Ukrainska Alliansen i Sverige, Beredskapslyftet, Ukrainska Kvinnoföreningen i Sverige, Ukrainska Sällskapet i Göteborg, Röda Korset, Novare Human Capital, Stockholms Stadsmission, Help in Change och Manpower.
100 miljoner till sfi
Regeringen har tidigare i år skjutit till 100 miljoner kronor för att stärka språkkunskaperna för personer med skydd enligt massflyktsdirektivet genom att kommunerna ska kunna erbjuda dem vuxenutbildning i svenska för invandrare (sfi) - en viktig åtgärd för att möta behovet rapporten visade på.