Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde
Statsråd på denna sida som har bytt ansvarsområde
Mellan den 18 oktober 2022 och den 10 september 2024 var hon migrationsminster.
Undersökning för mer kunskap om ukrainska medborgares möjligheter att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden
Publicerad Uppdaterad
Regeringen har i dag beslutat att lämna ett bidrag om 75 000 USD till FN:s migrationsorganisation (IOM) för genomförande av en undersökning. Undersökningen riktar sig till vuxna ukrainska medborgare i Sverige som har registrerats i enlighet med massflyktsdirektivet och ska inkludera frågor om deras situation i Sverige.
Det saknas information om sysselsättningsgrad för gruppen med tillfälliga uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet. Den information om etablering på arbetsmarknaden som finns tillgänglig baseras endast på arbetsgivardeklarationer på individnivå (AGI) hos Skatteverket.
För att regeringen ska få en bättre bild över gruppen vuxna som flytt från Ukraina och registrerats enligt massflyktsdirektivet i Sverige görs en undersökning. Det handlar om att få bättre förståelse för de utmaningar gruppen har inklusive eventuella hinder för att ta sig in på arbetsmarknaden.
– Liknande undersökningar har gjorts i andra länder och erfarenheten visar att det kan fungera som värdefullt underlag för regeringen. IOM har genomfört flera liknande undersökningar i andra europeiska länder och uppskattas därmed ha goda förutsättningar att genomföra arbetet, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard.
Frågor som enkäten omfattar tas fram av Justitiedepartementet i samarbete med berörda övriga departement. IOM ansvarar för att samla in och sammanställa svaren. Genomförandet och kommunikationsinsatser kring undersökningen sker i nära samarbete och dialog med Migrationsverket.
Presskontakt
Pressekreterare hos migrationsminister Maria Malmer Stenergard
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mer information
Mer information om undersökningen finns på IOM:s webbplats och på Migrationsverkets webbplats.