Revidering av direktivet om unionsmedborgares rösträtt och valbarhet vid val till Europaparlamentet 2021/22:FPM34
Publicerad
Faktapromemoria gällande Kommissionens förslag till revidering av rådets direktiv 93/109/EG av den 6 december 1993 om fastställande av närmare bestämmelser för rösträtt och valbarhet vid val till Europaparlamentet för unionsmedborgare som är bosatta i en medlemsstat där de inte är medborgare, COM (2021) 732.
Ladda ner:
Den 25 november 2021 antog kommissionen ett förslag till revidering av rådets direktiv 93/109/EG av den 6 december 1993 med avseende på vissa närmare bestämmelser för rösträtt och valbarhet vid val till Europaparlamentet för unionsmedborgare som är bosatta i en medlemsstat där de inte är medborgare. Det huvudsakliga syftet med förslaget är enligt kommissionen att förbättra tillhandahållandet av information om hur unionsmedborgare som är bosatta i en medlemsstat där de inte är medborgare ska gå tillväga för att rösta och kandidera i val till Europaparlamentet och att förbättra utbytet av relevant information om dessa medborgare mellan medlemsstaterna. Ett förbättrat informationsutbyte syftar bl.a. till att motverka dubbel röstning och dubbel kandidatur i val till Europaparlamentet. Förslaget innebär bl.a. att en tidsfrist införs för när informationsutbytet mellan medlemsstaterna senast ska påbörjas, att unionsmedborgarna proaktivt ska få information om hur de ska gå tillväga för att rösta och
kandidera i val till Europaparlamentet och att informationen ges på två språk. Syftet är att stötta dessa medborgare i utövandet av deras rättigheter och att skydda valens integritet.
Regeringen är överlag positiv till kommissionens förslag, som till övervägande del rör frågor av organisatorisk eller teknisk karaktär. Demokratin måste dock även fortsatt tillåtas fungera på delvis skilda sätt i de olika medlemsstaterna. En grundläggande förutsättning för att Sverige ska kunna godta ändringar i direktivet är att de nya bestämmelserna inte kommer i konflikt med våra grundlagar.
Beskrivning av stegen i lagstiftningskedjan
En stor del av svensk lagstiftning utgår från gemensam EU-lagstiftning. På regeringen.se kan du följa de olika stegen när förhandling om EU-lagstiftning startas, förankras, beslutas om och slutligen genomförs i Sverige.