Hoppa till huvudinnehåll
Faktapromemoria från Justitiedepartementet

Tillfällig förlängning av förordningen (EU) 2021/1232 om avvikelse från vissa bestämmelser i direktiv 2002/58/EC för att bekämpa sexuella övergrepp mot barn på nätet 2023/24:FPM22

Publicerad

Faktapromemoria gällande förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om ändring av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2021/1232 rörande ett tillfälligt undantag från vissa bestämmelser i direktiv 2002/58/EC med syfte att bekämpa sexuella övergrepp mot barn på nätet.

Ladda ner:

I juli 2021 antogs en förordning, (EU) 2021/1232 (fortsättningsvis kallad den tillfälliga förordningen) rörande ett tillfälligt undantag från vissa delar av direktiv 2002/58/EC, det s.k. eDataskyddsdirektivet. Avsikten var att tillåta tillhandahållare av interpersonella nummeroberoende kommunikationstjänster att i viss utsträckning fortsätta att behandla personuppgifter under en övergångsperiod, trots förbudet i eDataskyddsdirektivet, i syfte att bekämpa sexuella övergrepp mot barn på nätet. Den tillfälliga förordningen gäller fram till den 3 augusti 2024. Eftersom förhandlingarna om en permanent reglering (CSAM-förordningen) inte har slutförts, och som syftar till att ersätta den tillfälliga förordningen, föreslår kommissionen en förlängning av den tillfälliga förordningen fram till den 3 augusti 2026. Regeringen välkomnar förslaget och kan ställa sig bakom en förlängning av den tillfälliga förordningen.

Beskrivning av stegen i lagstiftningskedjan

En stor del av svensk lagstiftning utgår från gemensam EU-lagstiftning. På regeringen.se kan du följa de olika stegen när förhandling om EU-lagstiftning startas, förankras, beslutas om och slutligen genomförs i Sverige.

Laddar...