Else Marie Friis tilldelas Kungl. Nordstjärneorden

Else Marie Friis har i dag tilldelats Kungl. Nordstjärneorden av första klassen, för sina stora personliga insatser för utvecklingen inom forskningsområdet paleobotanik i Sverige. Else Marie Friis är en av världens ledande paleobotaniker och en pionjär inom studiet av tidiga blomväxter.

- Else Marie Friis insatser har gett ovärderliga bidrag till vår förståelse av livsmiljöns utveckling, hur nutida ekosystem uppkommit och hur växter och djur samverkar evolutionärt. Det är tack vare forskare som Else Marie Friis, som ihärdigt arbetar med stort engagemang och en ständig nyfikenhet, som vi får ta del av denna kunskap, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.

Den Kungliga Nordstjärneorden instiftades 1748. Den delas ut dels till utländska medborgare vid statsbesök, dels till utländska medborgare som gör personliga insatser för Sverige eller svenska intressen. Det handlar om insatser som väsentligt överstiger vad en person förväntas utföra inom ramen för sin tjänst eller offentligt uppdrag.

Kontakt

Rasmus Lenefors
Pressekreterare hos Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning
Telefon (växel) 08-405 10 00