Innehållet publicerades under perioden 3 oktober 2014 till den 20 januari 2019

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 21 januari 2019 och den 4 februari 2021 var hon miljö- och klimatminister samt vice statsminister.

Mellan den 25 maj 2016 och den 21 januari 2019 var hon minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister.

Mellan den 3 oktober 2014 och den 25 maj 2016 var hon biståndsminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 21 januari 2019 och den 4 februari 2021 var hon miljö- och klimatminister samt vice statsminister.

Mellan den 25 maj 2016 och den 21 januari 2019 var hon minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister.

Mellan den 3 oktober 2014 och den 25 maj 2016 var hon biståndsminister.

Pressmeddelande från Utrikesdepartementet

Havskonferensen enade världen om haven

Publicerad

Efter en intensiv vecka avslutades Havskonferensen på FN i New York som Sverige och Fiji var ordförande för. Under fredagskvällen enades världens länder om deklarationen ”Call for Action” som bekräftar det politiska momentum som byggts upp för att rädda haven.

Havskonferensens avslutning
Havskonferensen avslutas i New York. På podiet från vänster undergeneralsekreterare Wu Hongbo, Fijis premiärminister Josaia Voreqe Bainimarama, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat Isabella Lövin och undergeneralsekreterare Catherine Pollard. Foto: Lisa Laskaridis Sarmiento/FN-represenationen New York

- För första gången lyftes havsfrågan i sin helhet i FN:s generalförsamling. Den har tagit steget från att vara ett område för havs- och fiskeexperter till att handla om allas vår överlevnad, inte minst för små ö-nationer och de minst utvecklade länderna. Äntligen börjar stuprörstänket som varit havens förbannelse att luckras upp. Allt det politiska engagemang som nu satts igång är ett av konferensens viktigaste resultat. Nu ska vi se till att ta det vidare, säger Isabella Lövin, minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat, som var ordförande för Havskonferensen tillsammans med Fijis premiärminister Frank Bainimarama.

Havskonferensen fokuserade på lösningar och var en mötesplats för alla relevanta aktörer. Den resulterade i över 1300 frivilliga åtaganden från länder, företag, organisationer och andra aktörer som handlar om allt från att minska plast i haven till att stoppa illegalt fiska och stärka skyddet av havsmiljöer.

- Denna vecka var startskottet för det hårda arbete som nu återstår för att vända den negativa utvecklingen i haven. Deltagarna går härifrån med att-göra-listor som på måndag ska börja bockas av. Det finns också ett stort stöd för en samlande kraft inom FN-systemet för att säkra levande hav, något som jag diskuterade med FN:s generalsekreterare António Guterres, säger Isabella Lövin.

Sverige har totalt registrerat 26 frivilliga åtaganden under veckan, främst inom tre prioriterade områden: marin nedskräpning, hav och klimat samt en hållbar blå ekonomi. I den svenska delegationen ingick miljöminister Karolina Skog, landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och statssekreterare Mattias Landgren, Näringsdepartementet. Även Kronprinsessan Victoria deltog under veckan.

Kenya och Portugal aviserade att de är beredda att ta över stafettpinnen från Sverige och Fiji och ordna en uppföljande konferens 2020. Sverige har från början arbetat för att möjliggöra att uppföljande konferenser fram till 2030 blir av för att hålla det politiska trycket uppe och underlätta genomförandet av det globala målet om levande hav, mål 14 i Agenda 2030. Beslut om nästa konferens måste först godkännas av FN:s medlemsländer.

Presskontakt

Annika Flensburg
Pressekreterare hos minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister Isabella Lövin
Telefon (växel) 08-405 10 00

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 21 januari 2019 och den 4 februari 2021 var hon miljö- och klimatminister samt vice statsminister.

Mellan den 25 maj 2016 och den 21 januari 2019 var hon minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister.

Mellan den 3 oktober 2014 och den 25 maj 2016 var hon biståndsminister.

Statsråd på denna sida som har entledigats

Mellan den 21 januari 2019 och den 4 februari 2021 var hon miljö- och klimatminister samt vice statsminister.

Mellan den 25 maj 2016 och den 21 januari 2019 var hon minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat samt vice statsminister.

Mellan den 3 oktober 2014 och den 25 maj 2016 var hon biståndsminister.