Annika Strandhäll har entledigats, socialförsäkringsminister

-

Innehållet publicerades under perioden

-
Pressmeddelande från Socialdepartementet

Mer underhållsstöd till äldre barn

Publicerad

Underhållsstödet för barn som är 15 år eller äldre ska höjas med 150 kronor i månaden till 1723 kronor. Samtidigt ska grundavdraget för den bidragsskyldiga föräldern höjas och barn ska få möjlighet att tjäna mer pengar utan att underhållsstödet påverkas. Det föreslår regeringen i en lagrådsremiss, förslaget har stöd hos Västerpartiet.

- Nuvarande underhållsstöd räcker inte för normalkostnader för en äldre tonåring, därför höjer vi stödet, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.
- Vi gör en förändring så att tonåringars sommarjobb och helgjobb inte ska påverka familjens totala ekonomi negativt, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.

Särskilt tydligt blir skillnaderna i omkostnader ju äldre barnet blir. För att tillgodose barnets behov och göra underhållsstödet mer träffsäkert och rättvist föreslår regeringen tre lagändringar som innebär förstärkningar för barnfamiljer som har det svårt att få ekonomin att gå ihop.

De tre förslagen är:

  • En höjning av underhållsstödet för barn som är 15 år eller äldre med 150 kronor i månaden till 1 723 kronor.
  • Den bidragsskyldiga föräldern får en höjning av grundavdraget från nuvarande 100 000 kronor till 120 000 kronor. Betalningsskyldigheten för underhållsstöd inträder därför först vid inkomster som överstiger 120 000 kronor.
  • Barn får möjlighet att ha högre inkomster utan att underhållsstödet minskar. Gränsen höjs från nuvarande 48 000 kronor till 60 000 kronor per år. Detta för att möjliggöra högre inkomster vid sommarjobb och extrajobb.

Förslagen föreslås träda ikraft den 1 januari 2018.

Presskontakt

Victor Harju
Pressekreterare hos socialminister Annika Strandhäll
Telefon (växel) 08-405 10 00