Gustav Fridolin har entledigats, Utbildningsminister

-

Innehållet publicerades under perioden

-
Pressmeddelande från Utbildningsdepartementet

Ojämlikheten i skolan ska brytas – så fördelas regeringens miljardsatsning

Publicerad

Till hösten tas det första steget i den nya statliga finansieringen av skolan, som regeringen tagit initiativ till. Fullt utbyggt omfattar satsningen sex miljarder årligen. För höstterminen 2018 får Sveriges skolor dela på en miljard kronor. Alla får mer, men mest får de skolor och kommuner som har störst behov. Nu är det klart hur fördelningen över landet ser ut. Mest pengar per elev går till Ljusnarsbergs, Flens och Filipstads kommun.

– Det är din ansträngning i skolan som ska avgöra din framtid. Den ska aldrig begränsas av var eller i vilken familj du växer upp, säger utbildningsminister Gustav Fridolin.

Kunskapsresultaten i svensk skola ökar – barnen lär sig mer. Men ska utvecklingen fortsätta i samma riktning måste ojämlikheten brytas. Alla ska få en bra skola oavsett var man bor eller vilken skola man går i. Därför tas nu det första steget i ett större statligt ansvar för finansieringen av skolan, enligt Skolkommissionens förslag. Förstärkningen innebär att resurserna till skolan i större utsträckning fördelas efter behov, i syfte att bryta ojämlikheten.

– En gång i tiden hade Sverige ett av världens starkaste och mest jämlika skolsystem, det är klart att vi kan komma tillbaka dit, säger Gustav Fridolin.

– Skolorna och kommunerna bestämmer hur man ska använda sin del av dessa jämlikhetsmiljarder. Det ska bygga på en egen analys av vad som gör mest skillnad här. Vi kommer att följa upp att resultaten stärks och ojämlikhet mellan skolor bryts. Vi stärker också statens möjligheter att kunna ge extra stöd till kommuner som behöver det, säger Gustav Fridolin.

När regeringens satsning är fullt utbyggd förstärks den statliga finansieringen av skolan med sex miljarder kronor årligen genom det nya statliga stödet. Stödet fasas in under tre år, helt enligt Skolkommissionens förslag. Under 2018 avsätts 1 miljard kronor, år 2019 avsätts 3,5 miljarder kronor och från år 2020 avsätts 6 miljarder kronor årligen.

De 20 kommuner som kan ta del av mest pengar per elev hösten 2018, då den första miljarden i stödet fördelas, är:

Ljusnarsbergs kommun
Flens kommun
Filipstads kommun
Högsby kommun
Norbergs kommun
Hultsfreds kommun
Överkalix kommun
Haparanda kommun
Gullspångs kommun
Lessebo kommun
Hällefors kommun
Hylte kommun
Skinnskattebergs kommun
Melleruds kommun
Uppvidinge kommun
Laxå kommun
Vingåkers kommun
Töreboda kommun
Fagersta kommun
Övertorneå kommun

Utöver medlen som går direkt till kommunerna finns även fristående huvudmän i regionen som får ta del av satsningen.

Läs mer om stödet och se hela fördelningen över landet på Skolverkets webbplats.

Presskontakt

Emma Stark
Pressekreterare hos utbildningsminister Gustav Fridolin
Telefon (växel) 08-405 10 00